ePlaneta

Lažna golotinja i deepfake botovi na Telegramu

Bezbednosni eksperti su otkrili deepfake ekosistem u okviru Telegram platforme, a radi se o botovima koji na zahtev ka kreiraju lažne fotografije sa elementima golotinje.

PCPress.rs Image

Korisnici koji su sistem isprobali kažu da uglavnom kreira nage prizore onih koje poznaju, a tako što uzima fotografije sa društvenih platformi, te ih pretvara u nešto drugo. Tako nastale fotografije se dele na posebnim Telegram kanalima, te se sistem već smatra opasnim. Do sada je kreirani preko 100 hiljada fotografija koje su potom deljenje na Telegramu, a najveći deo korisnika koji su koristili ove usluge dolazi iz Rusije (oko 70%), te susednih zemalja.

PCPress.rs Image

Softver koji se koristi u ovom procesu već je poznat kao DeepNude, a na internetu se prvi put pojavio u junu, te tu i ostao, a uprkos tome što su kreatori pokušavali da ga uklone, budući da su tek tada postali svesni da bi neko mogao da ga zloupotrebi. Deepfake botovi su potpuno besplatni, ali prizori koje kreiraju stižu sa vodenim žigovima, ili se radi samo o delimičnoj golotinji. Oni koji žele slobodnije fotografije bez obeležja za sto slika moraju da odvoje tek 1,28 dolara.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,