BIZIT 2022

Lego robot legalno skenira e-knjige. Ili ne?

Peter Purgathofer, profesor saradnik na Tehnološkom fakultetu u Beču, došao je na ideju kako da skenira stranice elektronskih knjiga sa Amazona, a da pritom ne povredi autorska prava.

Untitled

Profesor Purgathofer je napravio malog robota od Lego kockica koji automatski pritiska “sledeća stranica” na njegovom Kindle uređaju, dok je robotić sve vreme okrenut ka kameri. Uglavljen Kindle uređaj u okvir robota je pozicioniran dovoljno precizno, da kada robot “okrene” sledeću stranu, web kamera na lap topu fotografiše istog momenta. Paralelna radnja robota omogućava da se knjiga “skenira” fotorafisanjem.

hulf

Dalja ideja je da se takave fotografije automatski skladište na cloud servis za prepoznavanje teskta, tako da su uskladištene čiste pisane stranice, ne i fotografije.

gb mnxgvb

Profesor Purgathofer navodi da je ovo domišljat način da se “saviju” autorska prava, jer je trenutno regulisano samo fizičko kopiranje papirnih stranica, dok skeniranje e-knjiga nikom nije ni palo na pamet da zaštiti. Međutim, ovaj koncept je urađen isključivo sa naučne strane, da bi dokazao da je i ovaj pristup ugrožavanju autorskih prava moguć. Na ovaj način je skenirao samo jednu knjigu, koju nigde nije plasirao – kako sam navodi “da ne upadne u neprilike”.

Uostalom pogledajte kako to izgleda na ovom videu:

Facebook komentari:
SBB