BIZIT 2022

Lenovo A5000: BATERIJA KAO ADUT

Ako smatrate da je baterija presudan faktor kod izbora mobilnog telefona, Lenovo A5000 je pravi izbor za vas.

Lenovo-A5000

Tokom poslednje dve godine sva istraživanja među korisnicima „pametnih“ telefona jednoglasno pokazuju istu stvar – DAJTE NAM BOLJU BATERIJU. Dok čekamo to revolucionarno otkriće koje će biti ravno samom mobilnom telefonu, proizvođači se dovijaju na sve moguće načine kako bi ugurali još neku dodatnu ćeliju u bateriju.

Uprkos istraživanjima i anketama, predstavnici određenih kompanija (Apple, Samsung u vas gledamo) istrajni su u tome da korisnici prvenstveno žele lep telefon, a ne posebno dugotrajnu bateriju. Pošto je „tanko=lepo“, od njih ne treba očekivati nikakvu promenu.

Okrenimo se zato proizvođačima koji svoju poziciju grade na nekonvencionalan način, odnosno dozvoljavaju sebi portfolio s malo drugačijim uređajima. Iz kuhinje kompanije Lenovo stiže model A5000 koji je dizajniran tako da je odmah jasno da ima jaku bateriju. To nije nikakvo revolucionarno rešenje, već jednostavno – postavi što veću bateriju u prihvatljivo kućište.

Debljina ovog telefona je 10 mm i težini 160 g. Ukoliko neko želi jaku bateriju, A5000 je ima. Ekran od pet inča isti je kao kod modela S60, a to znači da je rezoluciju 294 ppi što je sasvim dovoljno za potrebe većine korisnika. Dizajnom se uklapa u aktuelnu seriju kompanije Lenovo.

Pročitajte i:  Revolucionarno otkriće baterija u SAD?

Lenovo je kod ovog modela odlučio da se fokusira na bateriju i prihvatljivu finalnu cenu.  MediaTek‑ov četvorojezgarni procesor i jedan gigabajt radne memorije su očekivani uzbor za modele ove cenovne klase. Interna memorija je u standardnih osam gigabajta. Naravno, memorija se može proširiti uz microSD karticu.

Zadnja kamera na ovom uređaju ima senzor od osam megapiksela,očekivano za ovu cenovnu klasu. Dovoljna je za dnevno fotografisanje, dok noću snimci u izvesnoj meri gube na oštrini i bojama. Prednja selfi kamera već je prepoznatljva za brend Lenovo, i kod ovog modela je sa senzorom od dva megapiksela.

Telefon radi na Android‑u verzija 4.4.2, ali biće uskoro nadograđen na noviju verziju. Od ostalih softverskih rešenja, Lenovo je ubacio nekoliko preinstaliranih aplikacija, koje su veoma funkcionalne i praktične. Pogotovo ShareIt za brzo prebacivanje dokumenata, kontakata i ostalih stvari. Ostale aplikacije tu su da poboljšaju celokupno iskustvo korišćenja telefona i uspevaju u tome bez usporavanja sistema.

Dolazimo i do ključnog segmenta: baterija na ovom uređaju omogućava standardno korišćenje telefona skoro dva dana, što je izuzetan uspeh. Uz malo uštede i pažnje optimističniji korisnici „dobaciće“ i do tri dana. Ono što je Lenovo želeo da istakne kod ovog modela uradio je bez greške.

Pročitajte i:  Istraživači obučavaju AI da predvidi degradaciju EV baterije

S modelom Lenovo A5000 dobili smo odličan uređaj namenjen prvenstveno korisnicima koji su iskreni u tvrdnji da im je kod telefona kapacitet baterije najbitnije. U eri raznoraznih „pametnih“ uređaja, autonomija od dva, čak i tri  dana predstavlja značajan iskorak od šablona i to treba ceniti. Ostale karakteristike su u rangu proseka za ovu cenovnu kategoriju.

Danijel Farkaš

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,