Lenovo najavljuje prvi laptop na svetu sa LPDDR5x memorijskim modulima LPCAMM2

Prošlo je već neko vreme otkako smo prvi put čuli za potpuno novi standard memorije za laptopove, Compression Attached Memory Module, ili CAMM ukratko.

PCPress.rs Image

Zamena za drevni SO-DIMM standard je konačno počela

Dell je prvi put predstavio svoj kućni standard memorije pre skoro dve godine, a zatim ga je JEDEC ratifikovao da zameni SO-DIMM krajem 2023. Sada je Lenovo prvi koji je lansirao novu radnu stanicu sa novim standardom memorije, čime postaje prva kompanija koja isporučuje proizvod sa najnovijom verzijom CAMM-a za laptopove.

Lenovo je najavio prenosnu radnu stanicu ThinkPad P1 Gen 7, uključujući 64GB LPDDR5x CAMM2 memorije. Kompanija je rekla da je sarađivala sa kompanijom Micron na razvoju ovog standarda, i da će koristiti do 61% manje “aktivne snage” u poređenju sa DDR5 SO-DIMM stikovima. Prema Lenovo-u, CAMM2 modul je takođe 64% manji od SO-DIMM-ova koje zamenjuje. Uprkos tom napretku, novi tip memorije će pružiti više propusnosti od SO-DIMM-a dok nudi performanse dualnog kanala iz jednog modula.

Pročitajte i:  Održan Canon Inspiration Days

Naravno, to su glavni razlozi zbog kojih je CAMM i izmišljen. On zamenjuje složeni dizajn SO-DIMM-a sa jednim, dualnim kanalnim komadom memorije koji je širok i ravan, tako da više nije baš “stik”. Međutim, može biti mnogo kompaktniji, što je ključno za laptop, dok ostaje zamjenjiv od strane korisnika. Međutim, CAMM moduli se obično pričvršćuju za matičnu ploču umesto korišćenja mehanizma za zadržavanje na oprugu. Takođe, iako je 64GB visok kapacitet za jedan CAMM modul, Dell je ranije pokazao i 128GB CAMM module.

Inače, novi Lenovo P1 izgleda kao moćna mašina, a kompanija kaže da je “spreman za AI” jer ima i Intel Core Ultra CPU i Nvidia Ada Lovelace grafiku. To je prvi laptop o kome smo čuli da nudi vodeći Meteor Lake CPU, Intel Core Ultra 9 185H. Intel je lansirao Meteor Lake bez dostupnosti tog određenog SKU-a za testiranje. Takođe nudi do 8TB NVME skladištenja, Wi-Fi 7, HDMI 2.1 i mnoštvo portova. Prema TechSpot-u, cene počinju od 2.619 dolara i lansira se sledećeg meseca.

Pročitajte i:  Održan Canon Inspiration Days

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *