BIZIT Seminar

Lenovo preuzima IBM jedinicu za proizvodnju x86 servera

Kompanije Lenovo i IBM sklopile su konačni dogovor o preuzimanju jedinice za proizvodnju x86 servera kompanije IBM. Dogovor se oslanja na dugoročnu saradnju koja je otpočela još 2005. godine kada je kompanija Lenovo preuzela jedinicu za proizvodnju PC računara kompanije IBM.

Photo: Jemimus/Flickr
Photo: Jemimus/Flickr

Preuzimanje jedinice uključuje System x, BladeCenter i Flex System blade servere i svičeve, Flex integrisane sisteme bazirane na x86, NeXtScale i iDataPlex servere i odgovarajući softver, mreže i operacije održavanja.

Cena transakcije je približno 2.3 milijarde američkih dolara, od čega će oko 2 milijarde biti isplaćeno u kešu, a ostatak u akcijama kompanije Lenovo.

IBM će zadržati System z mainframe računare, Power i Storage sisteme, Flex servere zasnovane na Power sistemima i Pure Aplication i Pure Data uređaje, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Po zaključenju transakcije, Lenovo će preuzeti i aktivnosti korisničkog servisa i operacija održavanja. IBM će nastaviti da pruža podršku održavanja u ime kompanije Lenovo na duži rok, kako bi korisnici osetili što manje promena u uslugama korisničke podrške i održavanja.

Očekuje se da će oko 7.500 zaposlenih u kompaniji IBM širom sveta dobiti ponudu za posao u kompaniji Lenovo.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

IBM će nastaviti sa razvojem i unapređenjem  svog Windows i Linux softverskog portfolija za x86 platformu. IBM je vodeća kompanija koja proizvodi softverske proizvode za x86 servere sa hiljadama proizvoda i desetinama hiljada softverskih programera i profesionalaca koji se bave uslugama, ili razvijaju softver za x86 sisteme.

„Ova akvizicija pokazuje našu spremnost da ulažеmo u kompanije koje mogu pospešiti rast profita i proširiti našu PC Plus strategiju”, rekao je Yang Yuanqing, predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo.

„S pravom strategijom, odličnom realizacijom, kontinuiranim inovacijama i jasnom opredeljenošću za x86 industriju, uvereni smo da možemo razvijati poslovanje uspešno na duže staze, baš kao što smo to učinili sa našim poslovanjem u segmentu računara na globalnom nivou.“

„Ovaj potez omogućava kompaniji IBM da se fokusira na inovacije u sistemima i softveru koje donose novu vrednost strateškim oblastima našeg poslovanja, kao što je kognitivno računarstvo, Big Data i cloud,“ rekao je Stiv Mils (Steve Mills), viši potpredsednik i direktor grupe IBM Softver i Sistemi.

Inače, glasine o ovoj kupovini pojavile su se još u aprilu prethodne godine.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,