TrendMicro

Lenovo Vibe Shot: Neverovatne slike telefonom

Kamere u smartfonima odavno zadovoljavaju potrebe prosečnih korisnika, ali je Lenovo modelom Vibe Shot otišao korak dalje i pokušao da se prilagodi i onim zahtevnijima. I to bez korišćenja glomaznog kućišta.Lenovo Vibe shot pcpress

Vibe Shot je kompaktan telefon s 5“ ekranom, prilično tanak i lagan, u elegantnom kućištu čiju prednju i zadnju stranu prekriva Gorilla staklo treće generacije, dok je okvir od aluminijuma i može biti grafitnosive, bisernobele ili karmin‑crvene boje. Da se radi o modelu više klase već na prvi pogled može se naslutiti i po tome što s donje strane ima dva otvora za zvučnike – dakle, podržava stereo‑zvuk, a da u njemu ima još nečeg neobičnog, govori to što na levom boku ima više tastera i prekidača nego što je uobičajeno; osim tih sitnih detalja, vizuelno se ne razlikuje bitno od savremenih pametnih telefona.

Smartfon pod punom radnom opremom

Hardver telefona zasnovan je na Qualcomm‑ovom čipsetu Snapdragon 615 sa osmojezgarnim procesorom, štedljivim kada nema teške zadatke i moćnim kada je snaga potrebna, a budući da je ugrađeno 3 GB RAM memorije, teško je zamisliti da ćete ostati bez radnog prostora. Slična je situacija i sa skladišnim prostorom: njega u telefonu ima 32 GB, a možete ga proširiti microSD karticom kapaciteta do 128 GB.

Pročitajte i:  Lenovo pravi naočare koje mogu da pretvore vaš uređaj u džepni projektor

Vibe Shot je tek nedavno predstavljen, tako da je opremljen svim savremenim tehologijama: Android 5.1, Bluetooth 4.1, a ekran ima Full HD rezoluciju; podržava LTE i dve SIM kartice, a sve to se napaja iz baterije kapaciteta 3000 mAh koja obezbeđuje solidnu autonomiju. Sa softverske strane treba pomenuti fabrički instalirane Lenovo DOit aplikacije za lakše deljenje, bezbednost i sinhronizaciju podataka.

Glavna stvar je kamera!

Sve u svemu, Vibe Shot je dobar smartfon više srednje klase, savremen, praktičan i lak za korišćenje. Ali, priča o njemu ne završava se ovde – glavna stvar je kamera. Mnogi proizvođači pokušavali su da unaprede kameru u telefonu ugradnjom zum‑objektiva, što je rezultiralo glomaznim kućištem (tj. foto‑aparatom s koga može da se telefonira) ili ugradnjom (malog) senzora ultravisoke rezolucije, što je davalo mnogo šuma na slikama.Lenovo-Vibe-Shot

Lenovo je problemu pristupio mnogo sofisticiranije: ugrađen je senzor razumne rezolucije 16 Mp, ali vrlo kvalitetan (BSI), a objektiv nema zum, ali takođe je vrlo kvalitetan, sa šest elemenata. Za automatsko fokusiranje Lenovo je odabrao infracrveni metod (radi prilično brzo i pouzdano), a ugrađena je i (takođe vrlo pouzdana i efikasna) optička stabilizacija.

Pročitajte i:  Sve tehnologije koje 200MP kameru Motorole edge 30 ultra čine izuzetnom

Već ovo bi zadovoljilo mnoge zahtevnije korisnike, ali Lenovo ni tu nije stao. Jedan od pomenutih dodatnih tastera sa desne ivice rezervisan je za okidanje, a drugi za prelazak u tzv. profesionalni režim – podrazumevano, kamera je u automatskom režimu, a kada pređete u profesinalni, dobijate gomilu ručno podesivih parametara, uključujući balans bele boje, ISO (do 1600), ekspoziciju, pa čak i manuelni fokus.

Tu su i brojni efekti, među kojima su HDR snimanje, panoramski režim ili (softverska) opcija smanjenja dubinske oštrine. A kada je mračno? Ni to nije problem: kvalitetan senzor ne ostavlja mnogo šuma, a blic koristi tri LED diode različitih boja i uspešno se prilagođava ambijentu. Selfi i video‑komunikacija? Prednja kamera ima osam megapiksela i takođe je vrlo kvalitetna.

Krajnji rezultat je takav da je teško poverovati da su slike nastale na nečemu čija je debljina sedam i po milimetara – izuzev optičkog zumiranja, Vibe Shot će postideti mnoge kompaktne foto‑aparate, čak i neke naprednije modele.

Budući da smo telefon isprobali neposredno posle prezentacije koja je održana dva dana pre zaključenja ovog broja našeg časopisa, nemamo precizan podatak o ceni, ali smo iz predstavništva dobili informaciju da je preporučena cena 55.000 dinara – ne baš niska za telefon, ali ako volite da slikate i da ne brinete o kvalitetu fotografija – sasvim korektna. A možda u radnjama bude i jeftiniji…

Pročitajte i:  Sklapa se najveća kamera na svetu, rezolucije 3.200 MP
Lenovo Vibe Shot
Ekran 5″, 1080×1920 IPS
Procesor Qualcomm Snapdragon 615, octa core, 4×1,7 GHz + 4×1 GHz
Memorija 3 GB RAM, 32 GB flash, microSD do 128 GB
Grafika Adreno 405
Komunikacija LTE, 3G, GSM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual band, BT 4.1 , NFC
GPS A-GPS podrška
Kamera Zadnja 16 Mp, prednja
8 Mp, video 1080p
Operativni sistem Android 5.1 Lollipop
Dimenzije i masa 70×143×7,6 mm; 145 g
Cena Oko 55.000 dinara
Kontakt www.lenovo.rs

Bojan Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,