BIZIT Seminar

Lenovo Yoga 9i – Vreme čuda

Nismo mislili da će se bitne promene u industriji prenosivih računara desiti u skorijoj budućnosti, ali je Lenovo izgleda odlučio da je vreme da malo razdrma pomalo usnulo tržište. Predstavljamo vam Lenovo Yoga 9i za 2022. godinu!

PCPress.rs Image

Pored toliko laptopa koji nam svake godine prođu kroz ruke, malo šta može ovako prijatno da nas iznenadi kao novi Yoga računar. Lenovo je Yoga serijom pre tačno 10 godina promenio percepciju modernih multimedijalnih premijum mašina. Od tada pa do danas promenilo se mnogo toga, pa smo Yoga modele viđali i u nešto nižim cenovnim rangovima. Nakon decenije uspeha, modeli sa šarkom koja omogućava rotaciju ekrana od 360 stepeni spremni su za evolutivni korak koji po pitanju dizajna spaja laptope s pametnim telefonima i tabletima.

Iako možda na prvu loptu zvuči čudno, ali kućište novog Yoga 9i laptopa izgleda bitno drugačije. Zaobljene ivice na sve četiri strane više podsećaju na onaj drugi uređaj njegove 2 u 1 prirode – na tablet. Pored toga, Lenovo se, iako je u pitanju multimedijalna mašina, ipak odlučio za minimalistički dizajn: dva monolitna siva dela kućišta spojena su srebrnom šarkom koja omogućava rotaciju i nosi dva od ukupno četiri Bowers&Wilkins zvučnika, kojima raspolaže ovaj laptop. Naravno, tu i tamo ima ponekih detalja poput Lenovo i Yoga oznaka, ali one su diskretne i lepo uklopljene u ostatak dizajna.

PCPress.rs Image

Lenovo je kompanija koja se godinama zaista trudi oko dizajna i čini se da se to ne ceni dovoljno. Ovo je možda i jedina kompanija koja konstantno pokušava da uvede novine na polju dizajna skoro sa svakom generacijom, terajući konkurenciju da ne leži na lovorikama. Ni nova Yoga nije izuzetak.

OLED za svakoga

I dok drugi prate industrijske norme i srećni su kad zalepe stiker na zadnju stranu kućišta, Yoga 9i ima predivno unibody oblo kućište, sa ivicama koje kontriraju ostatku kućišta svojim oblinama i hromiranom završnicom. Nije kao da smo sekli prste na drugim laptopima, ali Lenovo je hrabro povukao nogu i, kao po običaju, prvi krenuo putem kojim se ređe ide. Dodajte tome težinu od samo 1,4 kg i vrlo tanke okvire ekrana i jasno vam je da je Lenovo novim Yoga 9i hteo posve drugačiji premijum uređaj.

Pročitajte i:  ASUS ExpertBook B3000: Mali univerzalac

PCPress.rs Image

Iako se radi o ekranu dijagonale 14 inča, njegov odnos stranica 16 : 10 omogućio je znatno „kvadratastije” dimenzije, što znači da je ostalo dosta mesta za tastaturu i veoma prostrani tačped. Tastatura je, uprkos svim afinitetima prema Lenovo tastaturama, možda i deo koji nam se najmanje svideo. Plitak hod tastera, neujednačen, zveketavi zvuk pojedinih tastera, posebno u uglovima, i ceo red pomerenih tastera s desne strane malo su nam zasmetali, jer od Lenovo laptopa, posebno po pitanju tastatura, očekujemo samo najbolje. Plus je ambijentalni senzor pozadinske svetline koji se prilagođava spoljnim uslovima da vam ne bi trošio bateriju kada to nije potrebno.

PCPress.rs Image

Tačped je jedan od najvećih koje smo videli na laptopu ovih dimenzija. Prostran, precizan, sa integrisanim tasterima i podrškom za gestove s više prstiju.

Iako dolazi s tri različita ekrana, mi smo na test dobili najjaču verziju sa 4K OLED panelom i svetlinom od 400 nita. Najbolja stvar, pored prikaza, koji je savršen i oštar kao žilet, jeste to što se radi o ekranu osetljivom na dodir, a Lenovo je nekako uspeo da smanji refleksiju na minimum. DCI-P3 pokrivenost je 100 odsto. Da je malo svetliji, mogao bi da se koristi napolju i po najsunčanijem danu, a ovako treba da pazite da vam Sunce ne bude iza leđa, sve ostalo je baš kako treba. Rezolucija je 3840 x 2400 piksela, koja u odnosu 1 : 1 prikazuje toliko sitne elemente operativnog sistema da vam je potrebna lupa samo da ubodete taster za vraćanje na prethodni prikaz. Lenovo je uspeo da sabije 323 piksela u svaki kvadratni inč, što je impresivno. Jedini korak dalje bilo bi osvežavanje na više od 60 Hz, ali treba ostaviti nešto i za narednu godinu.

Pročitajte i:  CES 2023: Ponovo u punom sjaju

PCPress.rs Image

Iznad ekrana je proširenje sa 1080p kamerom, što je veliki korak u odnosu na standardnih (jadnih) 720p. Opremljena je fizičkim slajder-zatvaračem, a tu je i IC podrška za Windows Hello mogućnosti. Pored kamere, u donjem desnom uglu Lenovo je smestio poseban taster sa senzorom otiska prsta za dodatni nivo bezbednosti.

Konferencijski pozivi radiće veoma dobro zahvaljujući dvama mikrofonima koji lepo „kupe” zvuk i iz udaljenih delova sobe, a četiri zvučnika: dva u šarki i dva na bokovima, odličnog su kvaliteta, kako za sastanke, tako i za multimedijalne akcije. Nemojte očekivati niske vufer tonove, ali nešto najpribližnije sistemu bez niskotonca, gde se ostali trude da koliko-toliko pokriju njegov nedostatak. Ipak je Yoga multimedijalna zver pre svega, koja ni ovde nije razočarala.

PCPress.rs Image

Superbrzi hardver

S leve strane nalaze se dva USB 4 Type C/Thunderbolt 4 porta koji rade kao DisplayPort i služe za punjenje, a pored njih je dodatni USB 3.2 Type A port. S druge strane se nalazi još jedan USB 3.2 Type C port, 3,5-mm kombinovani audio-džek i Power taster. Interesantno je da Lenovo nije smestio fizičke tastere za regulaciju zvuka na bokove za tablet režim rada.

PCPress.rs Image

Unutra su superbrzi Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2, s jako dobrim kvalitetom bežičnog signala za obe konekcije. Pored njih kuca najnoviji Intel Core i7 1260P sa svojih 12 fizičkih i 20 logičkih jezgara i frekvencijom od 3,4 GHz do visokih 4,7 GHz. Okviri potrošnje omogućavaju raspon od 28 W do čak 64 W, za slučaj da zatreba pomoć u nekim zahtevnim aplikacijama. Sistem ima na raspolaganju 16 GB memorije, integrisanu, odličnu Iris Xe grafiku i bateriju od 75 Wh. Za skladište se brine Samsung NVMe PCIe 4.0 SSD kapaciteta 1 TB.

Provlačenjem procesora kroz standardnu bateriju testova vidljiv je korak napred u performansama u poređenju s megapopularnim Core i7 1195G7 prethodne generacije, posebno u aplikacijama koje umeju da iskoriste više izvršnih niti. Integrisano grafičko rešenje je odlično za GPU koji je deo procesora i omogućava vam da uživate u manje zahtevnim ili nekoliko godina starim naslovima, kao što su World of Tanks, League of Legends i drugi.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

PCPress.rs Image

Ovako jaka hardverska osnova zahteva i jak sistem hlađenja, koji prilično dobro radi svoj posao, ali ume da bude bučan kada zađe u viši broj obrtaja, odnosno kada opteretite sistem.

Sa 75 Wh, integrisana baterija je deklarisana na 14 sati video-reprodukcije, ali su naši testovi pokazali malo preko 12 h kada se laptop ugasio nakon 4K filmova u loop režimu. Nažalost, autonomija pada na oko osam sati kombinovanog rada, jer je ekran veliki potrošač, a kada tome dodate i Core i7, jasno vam je da je to maksimum koji možete očekivati, a stavka koja ume da poboljša autonomiju baterije svakako je svetlina ekrana. Punjač koji dolazi u paketu ima 65 W i zahvaljujući brzom punjenju, za 15 minuta omogućava dva sata korišćenja, što je veoma korisno kada brzo morate da izađete iz kuće ili kancelarije, a baterija je na minimumu.

PCPress.rs Image

Kao celina, novi Lenovo Yoga 9i je jedan od najboljih svestranih laptopa s kojima smo se susreli u skorije vreme. Počev od izuzetnog dizajna, nestvarnog OLED ekrana, male težine i jake hardverske osnove, teško da neko može da kaže da ovom laptopu nešto fali. Tu su i dvostruka biometrija, kao i zaštitni znak Yoga serije – šarka koja omogućava rotaciju od 360 stepeni. Zvuk je jako dobar za sve multimedijalne aspekte, a dimenzije odmerene za udoban rad i vrhunsku portabilnost. Nekima će možda zasmetati nedostatak HDMI porta, ali USB C portovi podržavaju povezivanje na više ekrana preko adaptera ili direktno DP/Thunderbolt konekcijom.

PCPress.rs Image

Znate kada nekoga pitate: „Za šta ti treba laptop”, pa dobijete odgovor: „Za sve”. Sada imate model koji mirne duše možete da preporučite i takvim korisnicima.

Korisna adresa: lenovo.com/rs/sr

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,