Plazma

Leteći motocikl, The Speeder, uspešno završio seriju test letova

Kao deca, svi smo maštali da vozimo leteće motocikle iz Star Wars serijala. Ako je suditi po kompaniji Jetpack Aviation, možda će se nekima taj san i ostvariti. Naime, kompanija je napravila The Speeder, prvi leteći motocikl koji je sposoban da leti do visine od 4.500 metara i da dostigne brzinu leta do 480 km/h.

the speeder

The Speeder poseduje četiri turbojet motora koje pokreću kerozin ili dizel. Ovaj leteći motor je u prethodnih pet meseci završio uspešan niz probnih letova. Prototip je bio sposoban da poleti, uzdigne se u visine, lebdi u vazduhu i kreće napred, kao i da izvodi čitav niz različitih manevara. Sada je na redu pravljenje naprednijeg prototipa. Za njega je planirano da se aluminijumski ram zameni lakšim, napravljenim od carbon-fiber-a, dok je za treći prototip planirano kreiranje aerodinamičnijeg izgleda, zajedno sa kompaktnim krilima i dupliranje broja motora. Kada to bude urađeno, procenjuje se da će leteći motor moći da podigne težinu od oko 300 kg, sa dometom od oko 500 km, koje će moći da pređe za oko 20 minuta. Poletanje i sletanje The Speeder-a je vertikalno, što mu omogućava da se aktivira sa bilo koje površine, ulice, dvorišta, pa čak i sa prikolice kamiona.

Pročitajte i:  Prototip Google Pixel Watch-a zaboravljen u restoranu

Planirano je da proizvodnja ovog motocikla bude u tri varijante – rekreativnoj, komercijalnoj (sa prostorom za prenos tereta) i vojnoj, koja će verovatno biti opremljena i nekim oružjem. Početna prodajna cena će biti 380.000 dolara. Za sada nije poznato kada bi ovaj motocikl mogao da se nađe u slobodnoj prodaji.

Izvor: Nerdist

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , ,