PC Press Studio

Let’s Encrypt izdao više od 380 miliona HTTPS sertifikata

Besplatna, neprofitna organizacija Let’s Encrypt, osnovana 2014. godine od strane Electronic Frontier Foundation, koju su podržale kompanije kao što su Google, Facebook, Mozilla i drugi veliki IT giganti, izdala je prvi HTTPS sertifikat pre tri godine. Od tada, za ovo kratko vreme izdali su više od 380 miliona HTTPS sertifikata za preko 129 miliona domena, što ih čini najvećim izdavačem sertifikata na svetu.

PCPress.rs Image

Možemo da kažemo i da je Let’s Encrypt zaslužna i za potpunu promenu načina na koji funkcioniše web. U vreme kada je počinjala sa radom, samo 38% web stranica bilo je HTTPS, dok je danas taj procenat udvostručen (75%), prema javno dostupnim podacima koje izdaje Firefox.

Zašto je HTTPS važan? Prvo, zato što donosi enkripciju, pa samim tim i bolju zaštitu web stranica. Druga bitna stvar je i što praktično svi pretraživači danas bolje rangiraju HTTPS stranice u odnosu na HTTP. Zašto je Let’s Encrypt organizacija toliko važna? Zato što je za razliku od ostalih ponudila potpuno besplatan HTTPS sertifikat koji se jednostavno i lako instalira na web sajtove. Time je HTTPS postao pristupačan i malim sajtovima, sajtovima u privatnom vlasništvu koji nisu imali, ili nisu želeli da troše novac na kupovinu sertifikata.

Pročitajte i:  Google uklanja HTTPS ikonicu katanca iz Chrome-a

Trenutak kada će ceo web biti enkriptovan je još daleko, ali Let’s Encrypt је organizacija koja najviše doprinosi tom cilju. Uostalom, oni danas na dnevnom nivou izdaju skoro milion sertifikata, daleko više nego svi ostali izdavaoci HTTPS sertifikata zajedno.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,