Top50 Glas publike

LG G2 Zaokružena celina

Nakon uspešnih L i L II serija, LG je odlučio da nas ponovo počasti jednim vrhunskim modelom. Isprobali smo LG G2.

lg-g2Oznaka Optimus je izgleda prevaziđena, pa ćemo od LG‑ja ubuduće dobijati modele čija je oznaka slovo+broj, što je nekako manir u Android svetu. G2 je zanimljiv i zbog činjenice da Google i LG nikada nisu bili bliži, pa se šuška da će LG praviti sledeću Nexus generaciju i telefona i tableta. Čak i sama činjenica da će Nexus 5 biti manja modifikacija modela G2 bila bi dovoljan razlog da obratimo više pažnje na ovaj uređaj.

Uprkos ogromnom ekranu dijagonale 5,2 inča, telefon ne deluje nezgrapno, jer se LG potrudio da spoljnu masku (posebno sa strane) smanji na minimum. I masa od 143 grama je razumna, posebno kada se ima u vidu velika baterija kapaciteta 3.000 mAh. Ekran je True HD‑IPS, a LG se i ovde potrudio da uvede novosti u sendvič‑tehnologiju kojom se prave ekrani, pa je kapacitivni senzor bliže prstima što daje bolju kontrolu, ali i bolju sliku. Neobičan momenat je nova pozicija tastera za uključivanje i skrolovanje na poleđini telefona, nešto ispod kamere. LG prilično glasno ističe ovu novotariju kao ergonomski idealnu, a mi možemo da konstatujemo da je potrebno neko vreme da se naviknete na novu poziciju kontrola, ali da novi položaj prija. Ako vam položaj ovih dugmića i zasmeta, LG je uveo još jednu simpatičnu novotariju – telefon možete probuditi i tako što dvaput kucnete u ekran.

Što se tiče unutrašnjosti, kod high‑end modela ove sezone gotovo da ne može da se pogreši. Da bi telefon bio u brzinskom vrhu, neophodan je Qualcomm, u ovom slučaju APQ8974 Snapdragon 800 na čak 2,26 GHz, što će ovaj model staviti na samo čelo po uspehu u bencmark testovima. Procesor je upotpunjen s 2 GB RAM‑a, a opcije internog storage‑a su 16 ili 32 GB. MicroSD kartice nema, što treba da imate na umu kad birate model – od 32 GB ostaće vam „svega“ 24,8 GB. Zauzvrat, ponuđen je 50 GB online storage (LG Cloud), koji bi trebalo da bude dostupan svim vlasnicima LG uređaja i to u neograničenom periodu – potrebno je samo da preuzmete aplikaciju i „potpišete se“ sa LG uređaja. LG je mislio i na korisnike koji, zbog troškova internet linka, žele da drže što više fajlova uz sebe, pa USB priključak radi i u on‑the‑go i host modovima – lako ćete priključiti bilo koji USB flash. Nisu zapostavljeni ni ljubitelji snimanja, pa obe kamere snimaju FullHD video, a glavna kamera rezolicije 13 Mp nudi razne aktuelne opcije za snimanje.

LG G2 zadovoljava najviše komunikacione standarde, uključujući LTE, HSDPA brzinom 42 Mbps i HSUPA od rekordnih 21 Mbps. WiFi je takođe bogato podržan, tu su host, direct i DLNA modovi, a za one gladne brzine, tu je podrška za ac standard i dual‑band. Bluetooth je savremeni, niskoenergetski 4.0, a sve to upotpunjava NFC čip. Kad dodamo pregršt senzora i GPS koji koristi i GLONASS satelite, izgleda da ni najprobirljiviji korisnici ne mogu da traže više ili da upute zamerku na neku od komponenti ili funkcija.

Kad su u pitanju lični afiniteti, rado biram uređaje koji nemaju mnogo nadogradnji na Android, pa je LG u mojim očima tu uvek imao dodatne poene. Model G2 unekoliko menja stvari, jer su tu Qslide multitasking aplikacije, ali na sreću, funkcionišu dobro i ne opterećuju mnogo sistem. Kao i uvek, divnu priču o lepim karakteristikama može da pokvari cena ali, da vam ne kvarimo utisak – pogedajte Vip cenovnik, pa ako ste veći tarifni potrošač, možda nađete računicu da u narednom periodu koristite ovaj odlični telefon.

Model LG G2
Ekran 5,2″, 1080×1920 (~424 ppi)
Procesor Qualcomm APQ8974 Snapdragon 800; 2,26 GHz,
quad-core (Krait 400)
Memorija 2 GB RAM, 16/32 GB flash
Grafika Adreno 330
Komunikacija HSDPA 42 Mbps, HSUPA 21 Mbps, LTE Cat3, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA, BT 4.0, NFC
GPS A-GPS podrška, GLONASS
Kamera 13 Mp, foto 4128×3096 piksela, video 1080p, Web kamera 2,1 Mp, video 1080p
Operativni sistem Android 4.2.2
Dimenzije i masa 138,5×70,9×8,9 mm; 143 g
Cena isključivo uz Vip postpaid tarife
Kontakt www.vipmobile.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#204)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: