Top50 Glas publike

LG Optimus G pro na testu

LG‑jeva ogromna beba oduševila nas je u potpunosti – izvrstan uređaj za svaku vrstu upotrebe u svakodnevici.

LG-Optimus-glavna-slika

LG, korejski div u oblasti elektronike, lagano ali sigurno postaje ozbiljan konkurent sa svojim smart telefonima visoke klase. I to ne samo zbog odličnih performansi Optimus‑a G.

Ova korejska džinovska beba košta 599 evra.

Haptički posmatrano, veliki brat Optimus‑a G svakako nije na istom nivou. Tako je crni uređaj koji smo testirali (postoji varijanta i u beloj boji) veoma osetljiv na otiske prstiju i, sve u svemu, ne deluje tako kvalitetno kao njegov sestrinski model. Ali zato nam se svideo poleđinski poklopac baterije s teksturom u vidu sićušnih kvadratića koji svetlucaju različito u zavisnosti od toga kako pada svetlost.

A i pored toga, izrada Optimus G Pro‑a više je nego solidna – ne postoje nikakvi zazori, nismo čuli nikakvo škripuckanje. Klasa za sebe je ekran osetljiv na dodir ovog korejskog fableta: 5,5‑inčni IPS TFT ekran prikazuje sadržaje u Full HD rezoluciji od 1080×1920 tačaka.

To znači da je gustina tačaka na ekranu moćnih 303 ppi. Dakle, nije ni čudo što je prikaz tako oštar, a boje neutralne, deluje skoro plastično i trenutno se sasvim sigurno svrstava među najbolje na tržištu smart telefona.

U to spada i izuzetan osvetljaj ekrana od 367 cd/m2, iako smo u laboratoriji već imali i svetlije LG‑jeve ekrane – međutim, ovo ipak nije nikakva pomena vredna zamerka.

Bogata oprema

Sve se tako lepo nastavlja i kada zavirimo u unutrašnjost LG Optimus G Pro‑a: samo srce je Qualcomm‑ov quad‑core procesor Snapdragon 600 s radnim taktom od 1,7 GHz. Test je pokazao da u kombinaciji s radnom memorijom od 2 GB ne postoji čak ni nagoveštaj bilo kakvih zastoja ili problema s radnom brzinom. A tako i treba da bude. Optimus G Pro u svakoj situaciji dokazuje svoje izvrsne performanse.

Nimalo ne zaostaju ni funkcije povezivanja: tu je trofrekvencijski LTE, UMTS, zatim HSPA+, NFC i bluetooth 4.0. Budući da ima ugrađenu infracrvenu diodu na čeonoj strani i fabrički instaliranu aplikaciju Quick Remote, ovaj fablet može da posluži i kao udoban daljinski upravljač za video i audio uređaje.

U opremu G Pro‑a spada i multitasking funkcija pod nazivom Q Slide pomoću koje, pored glavnog programa, istovremeno možemo da koristimo još dve funkcije na ekranu. Pritom možemo čak da podesimo stepen prozirnosti ta dva dodatna prozorčeta.

Rukovanje ovim LG‑jevim fabletom funkcioniše uglavnom intuitivno, a i odlična korisnička površina je jednostavna. Osim toga, kod Optimus G Pro‑a postoji i praktičan dodatni taster kome sâm korisnik može da dodeli funkciju, i koji u režimu kamere služi kao okidač.

Optimus G Pro je od glave do pete prilagođen uživanju u multimediji. To počinje dobrim muzičkim plejerom i, u slučaju da ih dobro stavimo u uši, odličnim In Ear slušalicama. I video‑plejer ima specijalne funkcije kao što je pregled kadrova. Dovoljno je da korisnik prstom pređe preko vremenske trake. Tako možemo da pronađemo željenu scenu i reprodukujemo je kad god poželimo. Osim toga, Optimus G Pro preko DLNA i Miracast‑a savršeno može da se integriše u mrežu, pa može da služi i kao izvor i kao primalac multimedijalnih sadržaja.

Profesionalac za multimediju

Kamera rezolucije 13 megapiksela spada takođe u ključne adute LG‑jevog uređaja. Pored vrhunskog kvaliteta slike, kamera omogućava najrazičitija podešavanja. Ko želi najjednostavniju varijantu, izabraće  takozvani „inteligentan automatski režim“ u kome Optimus G Pro samostalno prepoznaje da li je reč o makrosnimku, pejzažu ili možda nekom drugom motivu. Zaista inteligentno rešenje!

Snažna baterija

Optimus G Pro je do sada bio veoma uverljiv, a nije nas razočarao ni prilikom testiranja u laboratoriji. LG je iz snažne baterije od 3100 mAh uspeo da izvuče osam sati rada u kombinovanom režimu. I vreme razgovora od deset sati u UMTS mreži, i 22 sata i 49 minuta u GSM režimu rada, odlični su rezultati koji će se svakako dopasti svima koji vole mnogo da telefoniraju.

I zvuk je veoma jasan i kvalitetan. Besprekorni su i prijem i emitovanje: i u GSM i u UMTS mrežama, LG ostavlja odličan utisak.

Na kraju je LG Optimus G Pro uspeo da sakupi pozamašnih 426 poena i samim tim dobije connect ocenu „izuzetan“, čime je izvojevao pobedu na ovom testu. Čestitamo na ovom odličnom rezultatu!

connect-ova ocena: veoma dobar (426 poena)

LG-Optimus

 

Michael Peuckert

(Objavljeno u časopisu connect 33)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: