LibreOffice 7 – Odlična Office alternativa

LibreOffice je popularni paket aplikacija za produktivno korišćenje računara i po mnogima najbolje besplatno rešenje iz ove kategorije, koje se u dosta slučajeva može koristiti kao zamena za Microsoft Office. Zbog toga je objavljivanje novih verzija paketa značajan događaj, a nedavno je obavljen LibreOffice 7. Šta donosi ovaj major release?

PCPress.rs Image

LibreOffice 7 noviteti

Poput drugih alternativa za Microsoft Office, LibreOffice uključuje svoje verzije glavnih aplikacija za rad sa različitim vrstama dokumenata – Writer kao tekst procesor i alternativa za Microsoft Word, Calc za obradu tabelarnih podataka kome je uzor Excel, kao i Impress za kreiranje prezentacija koji se može koristiti umesto PowerPoint‑a. Druge aplikacije u paketu su Draw za vektorsko crtanje (potencijalna zamena za Microsoft Visio), Math koji je specijalizovan za unos složenih matematičkih formula i Base za rad sa bazama podataka, koji je sličan programu Microsoft Access.

Najznačajniji noviteti koje je doneo LibreOffice 7 su dalje poboljšanje kompatibilnosti sa standardnim formatima dokumenata koje koriste Microsoft Office. Dok su prethodne verzije koristile kompatibilnost sa veoma starom verzijom Office 2007 formata, LibreOffice sada nudi kompatibilnost DOCX, XLSX i PPTX dokumenata sa najnovijim verzijama Microsoft Office paketa i snima u formatu prirodnom za Office 2013/2016/2019. Nažalost, i pored poboljšanje kompatibilnosti samih formata fajlova, primetili smo probleme kod otvaranja raznih složenijih dokumenata, koje LibreOffice prikazuje sa (u nekoj meri) različitim pozicioniranjem elemenata i formatiranjem prikaza, nego što to radi Microsoft Office.

PCPress.rs Image

LibreOffice koristi ODF (Open Document Format for Office Applications) kao sopstveni format dokumenata, a LibreOffice 7 donosi podršku za najnoviju verziju 1.3 ODF standarda. Bolji rad sa fajlovima zaključen je podrškom za PDF/UA specifikaciju kod snimanja PDF dokumenata, kao i poboljšanim uvozom PowerPoint (PPTX) prezentacija. Izgled programa osvežen je novim ikonama o poboljšanom navigacijom kroz dokument u programu Writer. Novi LibreOffice doneo je i promene „ispod haube“, pa je stari grafički podsistem OpenGL zamenjen poznatom grafičkom bibliotekom Skia i sistemom Vulkan za ubrzanje grafike. Rezultati ovih poboljšanja primetni su kod znatno bržeg otvaranja menija i rada sa grafičkim sadržajima.

LibreOffice nudi podršku za srpski jezik (i za ćirilicu i za latinicu) koja se može uključiti prilikom instalacije, izborom opcije Custom i naknadnom promenom podrazumevanog jezika iz programskih opcija. Uključeni prevod je u izvesnom raskoraku sa najnovijim izdanjima programa, pa ne postoje prevodi za sve opcije programa – na dosta mesta korisničko okruženje prikazuje izmešane opcije na srpskom i engleskom jeziku. Prilikom instalacije programa, ili naknadno u podešavanju opcija, može se izabrati da LibreOffice preuzme asocijacije za otvaranje standardnih formata dokumenata. Ukoliko na računaru već imate Microsoft Office, preporučujemo da pri instalaciji obratite pažnju na ove opcije i odaberete program koji planirate da koristite kao podrazumevani za Office formate dokumenata.

PCPress.rs Image

LibreOffice je projekat otvorenog koda koji vodi organizacija The Document Foundation, a matične strane su www.libreoffice.org odnosno www.documentfoundation.org. Na ovoj lokaciji mogu se pronaći instalacije za Windows (32‑bit i 64‑bit) i Linux sistemske platforme. Postoji i Web strana projekta LibreOffice na srpskom jeziku koja se može pronaći na adresi sr.libreoffice.org, ali ova strana nije ažurirana već neko vreme i sadrži informacije samo o starijim verzijama programa.

Facebook komentari:

Tagovi: ,