Ikotek

LightSail 2: Prvo solarno jedro u svemiru

Letelica LightSail 2 je 23. jula uspešno otvorila svoje solarno jedro, i tako postala prva letelica koja se kroz kosmos kreće samo uz pomoć energije koju dobija od Sunca.

PCPress.rs Image

LighttSail letelica nije veća od vekne hleba, i ima jedno jedro koje je sastavljeno od četiri trougla. U kosmos je lansirana 25. juna uz pomoć SpaceX Falcon Heavy rakete, da bi se u Zemljinoj orbiti našla skoro mesec dana kasnije i uspešno započela svoj put. Budući da nema drugih pokretača osim solarnih fotona letelica se ne kreće velikom brzinom, a fotoni omogućavaju kretanje uprkos tome što nemaju masu. Radi se o tome da je masa mirovanja fotona jednaka nuli, kao i naelektrisanje, ali svetlosne čestice ipak imaju impuls sile, što i omogućava kretanje letelice, budući da se deo impulsa sile kada se čestice odbiju od jedra prenosi i na letelicu.

PCPress.rs Image

Cilj letelice je da prikupi podatke o tome kako Zemljina orbita utiče na rad solarnog jedra, a opremljena je i kamerama uz pomoć kojih su do Zemlje već stigle sjajne fotografije prvog solarnog jedra u svemiru.

Pročitajte i:  SpaceX priprema drugo lansiranje Starshipa

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,