Top50 Glas publike

Lightyear One: Luksuzni auto na solarnu energiju

Lightyear One na prvi pogled ima neobične dimenzije, a posebno kada je u pitanju dužina krova, što postaje logično tek kada se uoči da je pokriven solarnim pločama, budući da automobil energiju dobija od Sunca.

PCPress.rs Image

Tako krov i hauba automobila ukupno mere pet kvadratnih metara, a pokriveni su integrisanim solarnim pločama koje su zaštićene slojem sigurnosnog stakla, koje je, kako tvrde u kompaniji, dovoljno jako da može da izdrži težinu jedne odrasle osobe. Kada se baterije napune vozilo može da pređe do 725 kilometara, a kreatori tvrde da razdaljina može da ide i do 800 kilometara, u zavisnosti od toga po kojem se terenu vozilo kreće. Integrisana baterija može da se puni i kao kod običnih električnih vozila, ali je najprimamljivija osobina svakako besplatno solarno punjenje.

Besplatno punjenje ipak nije dovoljno da ublaži cenu od 149 hiljada evra, koliko će koštati prvih 500 modela koji bi trebalo da se pojave u okviru Pioneer Edition, a rezervacija vozila košta čak 119 hiljada evra. Iz kompanije kažu da bi budući modeli – Lightyear Two ili Three – trebalo da budu dramatično jeftiniji, što znači da bi poput Tesla Model 3 mogli da postanu pristupačni i prosečnim kupcima.

Pročitajte i:  Volkswagen ulaže 482 miliona dolara u proizvodnju EV

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,