LineageOS 20 donosi Android 13 na stare modele telefona

Svi telefoni stariji od dve, ili tri godine imaju problem sa ažurnošću softvera. Većina proizvođača posle tog perioda prestaje sa podrškom, a pojedine aplikacije postaju neažurne i neke od njih na kraju prestaju i da rade na takvim telefonima. Ali, pošto hardver na tim telefonima i dalje „nije za bacanje“, oni suštinski postaju zastareli samo zbog softvera. Takva situacija može da se reši sa LineageOS-om, koji je upravo izašao u verziji 20, zasnovanoj na Android 13 OS-u.

PCPress.rs Image

LineageOS je custom ROM projekat, ranije poznat kao CyanogenMod, a omogućava da se najnovija verzija Android-a instalira na mnogo većem broju modela telefona, nego što to proizvođači zvanično podržavaju. Osim što obezbeđuje tweak-ovanje sistema, LineageOS donosi i nekoliko sopstvenih aplikacija. Jedna od njih je i aplikacija za kamere, pod nazivom Aperture, a zasnovana je na Google CameraX biblioteci.

Nova verzija ovog alternativnog operativnog sistema za sada ima oficijelnu podršku za 22 brenda telefona, tableta i drugih Android zasnovanih uređaja, a ukupno je podržano stotinak konkretnih modela. Ustaljena je praksa da se vremenom dodaju i neki novi brendovi i modeli uređaja. Zahvaljujući tome, mnogi modeli telefona mogu da i dalje drže korak s vremenom i da im se produži životni vek.

Pročitajte i:  Apple se obavezao za najmanje pet godina bezbednosnih update-ova za iPhone

Jedini problem je što je za instalaciju ovog OS-a neophodno malo tehničkog znanja, kao i rutovanje uređaja, pa postoji šansa da proces ne uspe i da uređaj bude „brikovan“. Ali, ako u nekoj fioci neki stari model telefona skuplja prašinu i ne služi ničemu, možda mu se ovim putem može udahnuti novi život.

Izvor: How-to-Geek

Facebook komentari: