Top50 Glas publike

LineageOS 20 donosi Android 13 na stare modele telefona

Svi telefoni stariji od dve, ili tri godine imaju problem sa ažurnošću softvera. Većina proizvođača posle tog perioda prestaje sa podrškom, a pojedine aplikacije postaju neažurne i neke od njih na kraju prestaju i da rade na takvim telefonima. Ali, pošto hardver na tim telefonima i dalje „nije za bacanje“, oni suštinski postaju zastareli samo zbog softvera. Takva situacija može da se reši sa LineageOS-om, koji je upravo izašao u verziji 20, zasnovanoj na Android 13 OS-u.

PCPress.rs Image

LineageOS je custom ROM projekat, ranije poznat kao CyanogenMod, a omogućava da se najnovija verzija Android-a instalira na mnogo većem broju modela telefona, nego što to proizvođači zvanično podržavaju. Osim što obezbeđuje tweak-ovanje sistema, LineageOS donosi i nekoliko sopstvenih aplikacija. Jedna od njih je i aplikacija za kamere, pod nazivom Aperture, a zasnovana je na Google CameraX biblioteci.

Nova verzija ovog alternativnog operativnog sistema za sada ima oficijelnu podršku za 22 brenda telefona, tableta i drugih Android zasnovanih uređaja, a ukupno je podržano stotinak konkretnih modela. Ustaljena je praksa da se vremenom dodaju i neki novi brendovi i modeli uređaja. Zahvaljujući tome, mnogi modeli telefona mogu da i dalje drže korak s vremenom i da im se produži životni vek.

Pročitajte i:  Kako dodati ikone profila sa profilima gostiju u Androidu 13

Jedini problem je što je za instalaciju ovog OS-a neophodno malo tehničkog znanja, kao i rutovanje uređaja, pa postoji šansa da proces ne uspe i da uređaj bude „brikovan“. Ali, ako u nekoj fioci neki stari model telefona skuplja prašinu i ne služi ničemu, možda mu se ovim putem može udahnuti novi život.

Izvor: How-to-Geek

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *