BIZIT 2022

LinkedIn testira poslovnu verziju Instagram priča

Priče (stories), kratak video format, su preuzele društvene mreže. Prvo ih je popularizovao Snapchat, a zatim ih je Instagram kopirao 2016. godine, doveo na Facebook u 2017. godini, a sada bi mogle da dođu i na profesionalnu mrežu u vlasništvu Microsoft-a, LinkedIn.

PCPress.rs Image

Verzija popularnih priča će se na LinkedIn-u zvati „student voices“, i stvorena je da pomogne studentima da podele svoja iskustva u vezi sa praksom, sajmovima zapošljavanja i predavanjima. Nova opcija se trenutno testira na studentima širom SAD-a, i pokreće nova pitanja o tome u kojoj meri će ljudi biti spremni da dele svoje živote sa potencijalnim poslodavcima.

Svi video snimci koje studenti postavljaju na lične profile se sakupljaju u plejlisti fakulteta. Video se takođe pojavljuje u odeljku „nedavne aktivnosti“ na profilu korisnika. Međutim, postoji jedna velika razlika između plejlista fakulteta i sličnih proizvoda iz Instagrama i Snapchata – video zapisi LinkedIn-a nisu napravljeni da automatski nestanu sa stranice profila i dostupni su za gledanje nedelju dana (a ne 24 sata kao kod ostalih mreža).

Pročitajte i:  6 LinkedIn prevara na koje treba paziti

Početna ideja priča je bila da se korisnici dele nesavršeni sadržaj, bez straha od toga da će živeti večno na internetu. Ali postoji tanka linija između autentičnog sadržaja i sadržaja koji bi mogao da šteti vašoj profesionalnoj reputaciji. Kao što TechCrunch napominje, „Autentičnost možda ne mora nužno da prikaže korisnike u najboljem svetlu regruterima, tako da je verovatnije da će studenti postavljati sređene klipove kojim će promovisati svoja dostignuća … ako ih uopšte budu koristili.“

PCPress.rs Image

Međutim ovo zanemaruje mogućnost da možda prisustvujemo promeni standarda profesionalnih mreža. Nesređeni video zapisi su sve manje i manje strani, čak i regruterima, koji zahvaljujući sličnosti sa Snapchat i Instagram verzijama možda imaju malo drugačiji senzibilitet sada o tome šta jeste, a šta nije profesionalno.

Izvor: Quartz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,