ASUS Zenbook

Linux grafičke aplikacije stižu u Windows SubSystem for Linux

Linux na Windows-u nastavlja da raste sve moćniji i funkcionalniji.

PCPress.rs Image

Grafički Linux programi se integrišu u WSL

Na Microsoft Build 2020 virtuelnoj developers konferenciji, CEO Satya Nadella najavio je da će Windows Subsystem za Linux (WSL) 2.0 uskoro moći da podrži Linux GUIs i aplikacije. Na skoro održanoj X.Org Developers Conference (XDC), Microsoft partner developer lead Steve Pronovost, otkrio je da je Microsoft omogućio rad grafičkih Linux aplikacije u okviru WSL. I ranije je bilo moguće koristiti Linux grafičke programe, kao što su GIMP graphics editor, Evolution e-mail client i LibreOffice na WSL-u, ali nije bilo jednostavno – morali biste da instalirate third-party X Window display server, kao što je na primer VcXsrv Windows X Server u Windows-u 10, pa da izvršite razna podešavanja, kako u Windows-u, tako i u Linux-u, da biste ih “naterali” da zajedno rade kako treba.

Sada je Microsoft uveo Wayland display server u WSL. Wayland je najpopularniji X Window kompatibilni server. U WSL2, povezuje grafičke Linux aplikacije putem Remote Desktop Protocol (RDP) konekcije na glavni Windows ekran. To znači da možete da pokrenete Linux and Windows GUI aplikacije istovremeno na istom desktop-u. Pronovost je objasnio: “WSL u osnovi pokreće Linux unutar Virtual Machine čiji je host Windows. Integrisali smo aplikacije u Windows desktop tako da možete istovremeno da pokrenete i Win32 i Linux aplikacije.”

Microsoftova integracija Linux-a u Windows traje već neko vreme. Pre četiri godine, Microsoft je predstavio WSL, koji je doneo Linux Bash shell u Windows 10. Sa Bash i WSL, možete pokretati Linux shell tools i popularne Linux programske jezike. Višestruke Linux distribucije, počev od Ubuntua, su praćene Red Hat Fedorom i SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED). Microsoft je zatim zamenio svoj WSL translation layer, koji konvertuje Linux kernel calls u Windows calls, sa WSL 2.

U poslednje vreme, počev od Windows 10 Insider Preview build 20211, korisnici Windows-a mogu da pristupe Linux file sistemima, kao što su ext4, koji Windows inače ne podržava. To takođe znači da ako istovremeno pokrećete Windows i Linux sa različitih diskova, sada možete pristupati Linux fajlovima iz Windows-a.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari: