Linux Lite 4.4: Spas za starije računare

Jedna od najboljih stvari u vezi sa operativnim sistemima koji se zasnivaju na Linux kernelu jeste ta što su prilično „laki“, što je naročito važno za starije računare koji nemaju velike kapacitete. Tako Linux može da osveži način na koji stariji uređaji funkcionišu, jer za razliku od Windows 7 ili Windows 10 sistema, koji često otežavaju rad ostarelih kompjutera, odgovarajuća Linux može da ih ubrza, te da učini da deluju nekoliko godina mlađe.

PCPress.rs Image

Jedan od najpopularnijih operativnih sistema koji se zasnivaju na Linux-u je Linux Lite, te samo ime ukazuje na to da mu je potrebno manje resursa da bi funkcionisao na odgovarajući način. Sada je dostupna i verzija 4.4, koja se zasniva na najnovijem Ubuntu LTS — 18.04. Xfce desktop okruženje olakšava tranziciju onima koji na ovaj operativni sistem prelaze sa Windows-a, a tu je i olakšani pristup popularnim programima kao što su Skype, Steam ili Spotify. Pored toga tu je Microsoft Office alternativa – LibreOffice, koja zadovoljava potrebe korisnika.

Pročitajte i:  Četiri načina da rešite "Network Discovery is Turned Off" grešku u Windowsu 10 i 11

PCPress.rs Image

Nova Linux verzija je već dostupna, te zainteresovani korisnici mogu da je preuzmu, i nema velike prohteve, budući da je za pravilno funkcionisanje potreban bar 64-bit 1Ghz procesor, zatim 768MB memorije, te 8GB prostora za skladištenje.

Izvor: Beta News

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,

One thought on “Linux Lite 4.4: Spas za starije računare

  • 1. April 2019. at 22:39
    Permalink

    Odličan je Linux Lite, preporuka za njega. Em je baziran na LTS verziji Ubuntua, em ima XFCE desktop okruženje koje je stabilno kao zemlja.

Comments are closed.