TrendMicro

Linux Mint 21 „Vanessa“ će biti zasnovan na Ubuntu 22.04 LTS

Vođa Linux Mint projekta Clement Lefebvre objavio je danas u mesečnom biltenu neke detalje, uključujući kodno ime nadolazećeg izdanja Linux Mint 21.

PCPress.rs Image

Konačno izdanje početkom leta

Prvo i najvažnije, Linux Mint 21 je nazvan „Vanessa“ i dolaziće sa ista tri izdanja na koja ste navikli, sa radnim okruženjima Cinnamon, Xfce i MATE. Dakle, KDE Plasma izdanje nije u pripremi za sledeće veliko izdanje Linux Mint-a. Drugo, kao što ste očekivali, Linux Mint 21 će biti zasnovan na sledećoj velikoj Ubuntu LTS (Long Term Support) seriji, Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish), što znači da će takođe biti podržan tokom dužeg perioda od vreme i da će ga pokretati njegova Linux 5.15 LTS serija kernela. Povrh toga, Clement Lefebvre je takođe otkrio činjenicu da sa sledećim izdanjem Linux Mint-a, tim takođe radi na novom uslužnom programu za nadogradnju kako bi olakšali novopridošlicama koji će želeti da nadograde svoje trenutne Linux Mint instalacije na veliko izdanje, kao što je Linux Mint 21.

Pročitajte i:  Linux uređaji su „sve više” pod napadom hakera, upozoravaju istraživači bezbednosti

Nova alatka za nadogradnju Linux Mint-a obećava funkcije kao što su potpuno grafički interfejs, lokalizacija na različitim jezicima, mogućnost obavljanja više provera kako bi se osiguralo da će proces nadogradnje proći glatko, potpuno konfigurabilan, mogućnost očuvanja korisničkog izbora mirror-a, kao i sposobnost pružanja i rukovanja različitim scenarijima nadogradnje. Pored toga, novi alat za nadogradnju neće primorati korisnike da uklone svoja prilagođena spremišta i PPA i upozorava ih na napuštene pakete, ali vam omogućava da ih zadržite.

Što se tiče Linux Mint 21 „Vanessa“, konačno izdanje bi trebalo da izađe početkom leta, verovatno u junu, a beta verzija bi mogla da stigne na javno testiranje krajem maja ili početkom juna 2022.

Izvor: 9to5linux

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,