BIZIT Seminar

iPhone 5S – Ljubav na drugi pogled

Ono što raduje stalne protivnike Apple‑a, otrežnjuje fanove: iPhone 5s nije postavio nove standarde u svetu smartfona. Ipak nas je oduševio.

Tricolore: Apple je, kada je reč o izgledu, krenuo novim putevima i sada svoj vrhunski model nudi i u zlatnoj varijanti.
Tricolore: Apple je, kada je reč o izgledu, krenuo novim putevima i sada svoj vrhunski model nudi i u zlatnoj varijanti.

Najbolji među najboljima? Ne. Apple u novi iPhone 5s nije ugradio sve što bi bilo u skladu s najnovijim tehničkim mogućnostima. Zato najmlađe čedo iz Kupertina i nije postavilo nove standarde u odnosu na koje će se ravnati ostali smartfoni. Oko toga koji model je taj standard i dalje će se takmičiti uređaji iz Android‑ovog tabora. Ipak, 5s nije tek blago poboljšana verzija „petice“. Jer, ono što je Apple poboljšao možda nije sam vrh mogućeg, ali ni u kom slučaju nije ni površno.

Dašak inovacije

Jedini na tržištu ima taster za početni ekran i ugrađen senzor za prepoznavanje otiska prsta: Apple ovu funkciju naziva Touch ID. Šta ta funkcija sve ume, brzo se može nabrojati: da otključa režim zaključanog ekrana, kao i da kupuje u App‑u i iTunes Store‑u, i to bez dosadnog unošenja lozinki. Tako možemo da uštedimo vreme, pre svega zato što senzor funkcioniše izvanredno. I ne plašite se, prst ne mora u milimetar tačno da dodirne senzor da bi prepoznao otisak. To funkcioniše i ako je prst blago iskošen – i to izuzetno pouzdano. Prvo skeniranje prsta trajalo je oko 40 sekundi. Moguće je memorisati najviše pet otisaka prstiju. Tako možemo, na primer, jednostavno da omogućimo našem partneru da pristupi iPhone‑u. Naravno, ne postoji obaveza korišćenja funkcije Touch ID, svako ko se premišlja zbog NSA i sličnih organizacija, za otključavanje može da koristi i dobro poznatu četvorocifrenu šifru.

Pročitajte i:  iPhone iz 2007. najskuplji na svetu

Sirova procesorska snaga

Srce novog modela 5s je 64‑bitni procesor, Apple‑ov A7. Ova kalifornijska firma tvrdi da je to prvi 64‑bitni procesor ugrađen u smartfon. A šta je razlika u odnosu na 32‑bitne modele koji su do sada korišćeni? Procesor od 32 bita u jednom taktu može da odašilje 32 nule i jedinice, a 64‑bitni dvostruko više. Prednost toga je što aplikacije koje zauzimaju veliki memorijski prostor rade brže. Nedostatak je to što je takvim aplikacijama potreban veći memorijski prostor. Osim toga, može se desiti da brzina malih programa bude smanjena zato što nisu namenjeni za 64‑bitnu arhitekturu.

Novi senzor za prepoznavanje otiska prsta ugrađen je u taster za početni ekran, a Apple tvrdi da prepoznaje 550 tačaka po inču. To znači da prst ne mora precizno da dodirne sredinu tastera da bi identifikacija prošla uspešno.
Novi senzor za prepoznavanje otiska prsta ugrađen je u taster za početni ekran, a Apple tvrdi da prepoznaje 550 tačaka po inču. To znači da prst ne mora precizno da dodirne sredinu tastera da bi identifikacija prošla uspešno.

Toliko o teoriji. U praksi ni kod jedne aplikacije nismo zapazili pogoršanje u radu. Naprotiv, performanse iPhone‑a 5s su na vrhunskom nivou. Nema nikakvih zastoja, ništa što neprijatno upada u oči. Zanimljivo je da je Apple ugradio i drugi čip, M7 Motion, koji je nazvan koprocesor. M7 služi kao asistent procesoru A7, proračunava žirometar, merač ubrzanja i ostale senzore i tako rasterećuje glavni procesor – pametno osmišljeno.

Oblik i ekran isti kao do sada

Oblik i kućište nisu promenjeni – 5s izgleda podjednako dobro kao i njegov prethodnik, i opremljen je istim Retina ekranom. Prikazi su izuzetno živi, a slova neopisivo oštra. Osim toga, osvetljaj ekrana od 500 cd/m2 je pozamašan, što je naročito korisno napolju kada sija sunce i što je presudna prednost u odnosu na OLED ekrane, koje uglavnom upotrebljava Samsung. Kod njih je, doduše, prikaz boja življi, ali ta tehnologija ne dozvoljava pravljenje previše svetlih ekrana. Tačka kritike je veličina: četiri inča na kojima Apple insistira suprotni su trendu sve većih ekrana. Nekima to deluje razočaravajuće, ali prednost je što 5s omogućava lako rukovanje jednom rukom, a i bez teškoća staje u sve džepove.

Pročitajte i:  Apple podnosi novi patent za tehnologiju sklopivog ekrana otpornog na pukotine

Aluminijumsko kućište već je odavno dokazalo kvalitet; lagano je i tanko, izrada je besprekorna. Apple je u ponudu zaista uvrstio i zlatnu boju, a to nas je zaista iznenadilo. Nasuprot prvim strepnjama, ispostavilo se da je i ova varijanta veoma elegantna.

Napokon LTE, ali ne i NFC

Očigledno je kritika zbog problema s kompatibilnošću LTE‑a urodila plodom – nova generacija iPhone‑a podržava mnogo veći broj frekvencija. Međutim, Apple je i ovog puta odustao od ugradnje NFC čipa. Ova kalifornijska firma očigledno baš i ne voli tu tehnologiju – šteta. Ni kada je reč o kameri, Apple se nije opredelio za ono što bi tehnički bilo maksimalno moguće, ali je ipak mnogo toga poboljšao. Zvanično je rezolucija još uvek osam megapiksela, ali zahvaljujući većoj gustini senzora i dva različito obojena LED blica, prve fotografije našeg testa u slabo osvetljenom okruženju ispale su oštrije nego kod iPhone‑a 5, a i šum je bio znatno manji. U okviru operativnog sistema iOS 7 i meni kamere izgleda drugačije, sada je podržana i funkcija usporene reprodukcije. Slow Motion video‑snimci prilično su nam se dopali iako se nismo setili mnogih situacija u svakodnevici kada smo imali koristi od ove funkcije.

Pročitajte i:  Apple bi mogao da ponudi iPhone 14 u novoj boji

Kada smo već pomenuli iOS 7: Apple‑ov novi operativni sistem je pravi razlog takvog šarma  5s modela. Brzo smo se navikli na nov izgled operativnog sistema, međutim, zafalila nam je funkcija brzog uključivanja aplikacija koje rade u pozadini. Ranije je multitasking prikaz koristio četiri ikone, a sada samo tri. To pomalo usporava.

Slede laboratorijski rezultati

Kao međuzaključak možemo da kažemo sledeće: dok ostali proizvođači grčevito pokušavaju da se izdvoje više ili manje smislenim funkcijama, Apple je svojim senzorom za otisak prsta i u potpunosti obnovljenim operativnim sistemom uspeo to da uradi. Da li su se trajanje baterije ili kvalitet prijema takođe promenili, to tek mora da pokaže test u laboratoriji. A budući da je testiranje veoma temeljno i zahtevno, za ovo izdanje uspeli smo da spremimo samo test u praksi. U sledećem broju dobićete celu istinu u vidu rezultata testova u laboratoriji.

TEST U PRAKSI

Apple iPhone 5s

Cena: od 699 evra

Dimenzije: 124 x 59 x 8 milimetara; 112 grama

Za: plemenito, izuzetno kvalitetno kućište; jednostavno rukovanje jednom rukom; savršen 4‑inčni ekran; velika radna brzina; odlična kamera od 8 Mp; jednostavan koncept rukovanja; LTE; senzor za otisak prsta služi za otključavanje telefona.

Protiv: fiksno ugrađena baterija; nema NFC; nema Micro USB priključak

Oprema:5

Rukovanje: 5

 Athanassios Kaliudis

(Objavljeno u časopisu connect #34)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,