Top50 Glas publike

Ljudska intuicija stiže u sisteme veštačke inteligencije

Već smo pisali o sistemu AlphaZero, koji koristi elemente predviđanja, i koji je na putu da postane jedan od vodećih šahovskih majstora sutrašnjice. Sistem sada pokazuje i znake onoga što nazivamo „intuicijom“ i „kreativnošću“, što se smatra prekretnicom u istoriji razvoja veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Sistem je još 2017. godine zadivio javnost svojom sposobnošću da pobedi u šahovskom meču, a da prethodno nije programiran za pobedu, te je mašina nakon godinu dana razvila novi način igranja. Radi se o strategiji koja kod mašina nije viđena nikada ranije, budući da program sada može da improvizuje kao što to rade ljudska bića.

Naime, za razliku od trenutno najbolje šahovske mašine – Stockfish, koja proračunava na milione mogućih poteza tokom neke partije, AlphaZero uči iz svojih prethodnih uspeha i neuspeha, i poteze pravi na „osnovu nejasnog osećaja da će nešto funkcionisati i doneti pobedu.“ Tako je AlphaZero od hiljadu partija protiv mašine  Stockfish izgubio samo šest, te ubedljive pobede odneo čak 155 puta.

PCPress.rs Image

AlphaZero funkcioniše uz pomoć neuralnih mreža koje imaju na hiljade promenljivih parametara, od kojih svaki uči sopstvena pravila koja vode do pobede, što čini da kada se spoje podsećaju na način na koji funkcioniše ljudski mozak. Sistem je počeo od nule, kao tabula rasa, te je programiran da zna samo osnovna pravila šahovske igre, da bi procese naučio igrajući protiv samog sebe, a preko pogodaka i pogrešaka, što je način na koji uče mnoga živa bića. Tako i ljudski mozak svoje taktike prilagođava na osnovu prethodnih pogodaka i pogrešaka, a po čemu više neće biti jedinstven, budući da je i AlphaZero na dobrom putu ka slobodnoj volji, te samostalnom donošenju zaključaka.

Pročitajte i:  Kako uočiti AI generisan tekst?

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,