Logistička kompanija Alibabe ulaže 15 milijardi dolara u razvoj

Logistička kompanija iz sastava diva e-trgovine Alibabe, Cainiao Network Technology planira da uloži blizu 15 milijardi dolara u istraživanja i razvoj na području data tehnologije, a povećava i broj svojih skladišta u inostranstvu, s ciljem da skrati rokove isporuke robe na 72 sata.

PCPress.rs Image

Prema procenama eMarketera, prekogranična internet trgovina do 2020. godine trebala bi da dostigne vrednost od 157,7 milijardi dolara, usled trenda naglog povećanja potražnje za visokokvalitetnim inostranim proizvodima. Cainiao želi u idućih pet godina skratiti rok isporuke na 72 sata, te da proširi kapacitete, i namerava da uloži 100 milijardi juana (14,6 milijardi dolara) u istraživanja i razvoj na području data tehnologije. Time planira da promoviše razvoj pametnih skladišta, inteligentnu distribuciju i globalne super logističke centre.

Nedavno je Cainiao odlučio da uloži 1,5 milijardi dolara u izgradnju logističkog centra na hongkonškom međunarodnom aerodromu. Taj centar biće izrađen na površini od 380.000 kvadratnih metara i imaće kapacitete za obradu desetaka miliona paketa, i time povećati obim prevoza tereta za 1,7 miliona metričkih tona godišnje. Početak rada predviđa se 2023. godine, a logistički centar obuhvataće centar za prihvat i slanje tereta u avio prevozu, centar za sortiranje, i centar za realizaciju narudžbina. Koristiće tehnologiju automatizovanog skladištenja i raspolagaće automatizovanim sistemom regulacije temperature, objavili su iz kompanije. Već ranije kompanija je objavila da planira da otvori još pet takvih centara u svetu, u Hangzhouu u kineskoj pokrajini Zhejiang, zatim u Dubajiu, Kuala Lumpuru, belgijskom Liježu i u Moskvi.

Pročitajte i:  Cyber kriminalci i akcije na Crni petak

PCPress.rs Image

Uz širenje logističkih centara, kompanija je u julu otvorila rutu za avio prevoz tereta između Hong Konga i Belgije. To je druga međunarodna ruta tog tipa, nakon otvaranja linije između Hangzhoa i Moskve početkom godine. Cainiaov poslovni pristup temelji se na uspostavljanju partnerstava s lokalnim pružaocima logističkih usluga, opskrbljujući ih sa svojim softverom i internet mrežama, koje koriste algoritme i velike količine podataka. Kompanija trenutno koristi 266 partnerskih skladišta u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Australije, Japana i Južne Koreje. “Nismo tradicionalna logistička firma. Definitivno smo usmereni na tehnologiju”, rekao je Cainiaov predsednik Wan Lin.

Izvor: China Daily

Photo: China Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,