N Central domination

Logitech protiv tabua

Na tržištu je mnogo tastatura prilagođenih igračima, pri čemu sve one dele jednu osobinu – s PC‑jem komuniciraju kablom. Logitech ruši ovaj tabu modelom G613, a tome dodaje još jedno čudo – veliki mouse pad G840 XL. A kad kažemo veliki, mislimo baš, baš veliki!                 

PCPress.rs ImageUz sve džojstike, volane i gamepad‑ove, tastatura ostaje osnovno oruđe svakog zahtevnog gejmera. Ni jedan uređaj ne može da obezbedi preciznost koju nudi stotinak tastera, ali se ta preciznost pretvara u svoju suprotnost ako tasteri nisu kvalitetni, ako se prečesto dešava da pritisak na neki od njih ne bude registrovan ili da pritisnete dve susedne dirke. Zato gejmeri kupuju kvalitetne mehaničke tastature, a proizvođači ih privlače i dodatnim programabilnim dirkama, pa i serijama LED dioda zahvaljujući kojima tastatura sija kao novogodišnja jelka. Sve to zahteva brzu komunikaciju i troši više struje nego što obezbeđuju baterije, pa su gejmerske tastature gotovo bez izuzetka povezane s PC‑jem kablom.

Logitech G613 ruši ovaj tabu – to je mehanička tastatura namenjena igračima, koja komunicira „kroz etar“, oslanjajući se na priloženi USB adapter ili Bluetooth protokol. Tastatura je veoma kvalitetna, tasteri su čvrsti i pružaju jasan osećaj kada ste neki od njih pritisnuli. Dizajn je bitno drugačiji nego kod drugih gejmerskih tastatura: sve deluje „mirno“, pa čak nema ni LED dioda koje bi trošile dosta energije bez realne koristi. Jedini dodatak na uobičajene „poslovne“ tastature je kolona sa šest G tastera kojima možete dodeliti željene funkcije, kao i prekidač kojim aktivirate posebni game mod tj. isključujete Windows tastere i druge kontrole koje ne biste želeli da slučajno pritisnete u žaru partije (sami birate koje ćete tastere deaktivirati). Jedina mana je što se oslonac za ruke ne može odvojiti ako vam nije potreban. Neobično je i to što se koristi uvek pretrpano 2.4 GHz područje što može loše uticati na performanse, a i što tastatura nema puneći akumulator, već se koriste obične AA baterije. Proizvođač, doduše, tvrdi da će zamena baterija biti potrebna tek posle 18 meseci korišćenja.

Pročitajte i:  Logitech i Tencent Games razvijaju cloud-baziranu ručnu konzolu

Sve u svemu, G613 nije tastatura koja će impresionirati posetioce vaše radne sobe, ali jeste tastatura koja će obezbediti pun komfor u igrama, ali i u poslovnim aplikacijama.

Mouse pad je redovni stanar naših radnih stolova, ali nešto kao Logitech G840XL još nismo videli. Stiže u rolni nalik nekoj diplomi, a kada ga raspakujete vidite da su dimenzije 90×40 centimetara – dobijate „čaršav“ koji prekida veći deo stola. Po njemu ćete pomerati miša, ali će na njemu stajati i tastatura, vaše ruke i sav mogući pribor koji držite u okolini. Zašto biste želeli nešto takvo? Pre svega, miš i tastatura su konačno na istom nivou, što se primeti kad često pomerate ruku s jednog na drugi. Dalje, osećaj pri dodiru je veoma prijatan, otprilike kao kad prelazite rukom po stolu za bilijar. Osim toga, korišćen je poseban materijal na koji se prašina ne lepi, što je na duži rok sjajna osobina. Ukratko, ništa spektakularno, ali će učiniti vaš radni prostor udobnijim.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za povratak u školu

www.logitech.rs

(Objavljeno u PC#249)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com