Long March 5B: Kineska raketa koja je pala na Zemlju

Pre samo nekoliko dana Kina je bila na putu ka novim svemirskim poduhvatima, a nakon što je 5. maja lansirala raketu Long March 5B, koja je put kosmosa ponela kapsulu za istraživanje dubokog kosmosa. Samo nekoliko dana kasnije telo rakete je postalo najveći komad kosmičkog otpada od svih koji su se u poslednjih dvadesetak godina srušili na Zemlju, a nakon što je obavila zadatak.

PCPress.rs Image

Dugi marš…do sagorevanja

Masivna letelica sa četiri motora na spoljašnjem delu tako je prevalila kratak put od uspešnog lansiranja do kosmičkog otpada koji juri ka matičnoj planeti. Na vrhu rakete svoje mesto je pronašao specijalni prototip – kapsula koja bi jednog dana put dubokog kosmosa mogla da ponese posadu, a koja podseća na letelicu Orion, na kojoj agencija NASA radi već neko vreme. U letelici, naravno, nije bilo ljudske posade, što bi u budućnosti trebalo da se promeni, jer je zamišljeno da nova kapsula kosmonaute ponese do Meseca.

Raketa je oko Zemlje kružila nedelju dana, te nakon toga ušla u njenu atmosferu. Delovi koji nisu potpuno sagoreli stigli su i do površine, te se, kako tvrde eksperti, srušili u Atlantski Okean. Poslednji takav slučaj zabeležen je kada se Salyut-7 – letelica od 39 tona – 1991. godine srušila na Zemlju. Takve slučajeve je teško predvideti, budući da se iskorišćene rakete kreću velikim brzinama, a najveći broj sagori kada uđe u atmosferu.

Pročitajte i:  Nova kinematografija: Glumci se vraćaju na Zemlju

Tokom istorije nije bilo slučajeva da je kosmički otpad uticao na bezbednost stanovnika Zemlje, budući da obično završi u okeanima ili nenaseljenim oblastima koje zauzimaju najveći deo planete.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,