N Central domination

Longjiang-2 satelit poslao fotografiju daleke strane Meseca

Kineski satelit Longjiang-2 poslao je fotografiju daleke strane Meseca, koja sa ne vidi sa površine naše planete, koja u pozadini prikazuje i planetu Zemlju.

PCPress.rs Image

Fotografija je snimljena 3. februara, da bi na Zemlju stigla već sledećeg dana. Budući da kamera na satelitu nema infracrveni filter, boje na originalnoj fotografiji su nešto drugačije od prirodnih, ali su eksperti koji su bili zaduženi za pristigle snimke, fotografiju obradili tako da joj vrate originalne boje. Nova fotografija iz kosmosa podseća na neke druge kultne snimke koje su astronauti pravili prethodnih godina i decenija, pa i na Earthrise koja je snimljena 1968. godine tokom misije Apollo 8, te na fotografiju koju je Voyager 1 snimio 1990. godine, a koja Zemlju prikazuje tek kao plavu česticu u kosmosu.

PCPress.rs Image

Longjiang-2, koji oko Meseca kruži od juna 2018. godine, ključni je element misije Chang’e 4, koja se fokusira na stranu Meseca koja je uvek okrenuta suprotno od Zemlje. Do matične stanice su prethodno stigle fotografije sa površine Zemljinog satelita, a očekuje se da Longjiang-2 funkcioniše do avgusta, te snimi još fotografije koje će se pridružiti seriji antologijskih snimaka koji nude nove poglede na Zemlju i njeno kosmičko okruženje.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

Izvor: NBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,