Lopovi muzikom preuzimaju kontrolu nad automobimila!

 

PCPress.rs ImageIstraživači s Univerziteta u Kaliforniji i Vašingtonu već dve godine izučavaju brojne kompjuterske sisteme u novim automobilima, tražeći sigurnosne propuste i načine na koje ih mogu zloupotrebiti. U najnovijem eseju su izložili nekoliko načina na koji lopovi mogu da provale u kola, uključujući napade preko blututa i mobilnih mrežnih sistema, kao i zaraženim softverom u dijagnostičkim alatkama koje se koriste u auto-radionicama.

Ali najzanimljiviji je napad preko muzičkog sistema u automobilu. Dodavanjem naročitog koda na digitalni muzički fajl, uspeli su da pretvore pesmu narezanu na CD u trojanca. Kad se pusti u automobilu, ta pesma utiče na kompletan sistem, što omogućava lopovima da pristupe drugim komponentama.

Istraživači su u svom eksperimentu uspeli da ugase motor, zaključaju vrata, onemoguće kočenje i promene podešavanja ne brzinometru na automobilu proizvedenom 2009. godine. To su učinili tako što su priključili laptop na interni dijagnostički sistem automobila i instalirali zaraženi kod. To je bio najlakši način preuzimanja kontrole nad vozilom. Međutim, napadi preko blututa, mobilne mreže, zaraženih muzičkih fajlova i dijagnostičkih alatki takođe nisu preterano teški.

Pročitajte i:  Gume bez vazduha stižu 2024. godine

Istraživanje pokazuje kako bi krađe automobila mogle izgledati u budućnosti. Recimo, lopovi mogu da nalože automobilskom sistemu da otključa vrata i pošalje GPS koordinate i karakteristike vozila centralnom serveru, što bi olakšalo posao drugim lopovima koji traže određeni model automobila u određenoj oblasti.

Izvor: IT News

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,