Loše vesti za Android

Najmoćnija zajednica nezavisno krojenih Android ROM-ova prestaće 31.12.2016. godine sa radom na novim projektima i podrškom za stare. kompanioja Cyanogen je potvrdila da CyanogenMod prestaje da postoji, zajedno sa popularnim nightly verzijama, koje se završavaju sa početkom nove godine.

PCPress.rs ImageOsnivač kompanije koja je iznedrila i Cyanogen OD, Stiv Klondajk je napustio kompaniju i vratio se volonterskom “kuvanju” ROM-ova, koji će od sad biti poznati kao Lineage. Upravo Lineage bi trebala da bude prava evolucija Cyanogen ROM-a, sa podrškom koju Stiv nije imao u staroj kompaniji.

PCPress.rs ImageRaspadanje Cyanogen ekipe traje već neko vreme, uprkos uspešnog starta sa OnePlusOne telefonom koji se potpuno oslanjao na Cyanogen ROM. Ovo takođe znači i da će podrška za OnePlusOne, zajedno sa novim ROM-ovima prestati da postoji – i da je ono što vidite 31.12.2016. biti poslednja verzija. Open source projekti i kod će ostati dostupni za sve koji žele lično da se bave CyanogenMod ROM-ovima. Cyanogen kao kompanija će se prebaciti sa operativnih sistema na pravljenje softvera koji će raditi na svim verzijama Androida, iako se za sad ne precizira o kojoj vrsti softvera se radi. Ovo je komplikovana verzija izjave: “smatramo da nije više pametno davati novac u razvoj CyanogenMod ROM-ova i OS-a”.PCPress.rs ImageZa sve nas nostalgične koje smo oživljavali matore Android telefone ubacivanjem CyanogenMod ROM-ova, ovo je poražavajuća vest koju su svi očekivali, ali joj se niko nije radovao. Jednostavno, od trenutka, kada je Cyanogen iz grupe entuzijasta prerastao u kompaniju, koja je okrenuta više ka finansijama, a manje ka zajednici, svima je bilo jasno da će priča uskoro dobiti tužan epilog.PCPress.rs Image

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , ,