BIZIT 2022

Lov na „veštice“ se nastavlja – da li je DJI sledeći na tapetu?

CNN je objavio da je US Department of Homelad Security (DHS) upozorio na opasnost od dronova koje su napravile kineske kompanije. Upozorenje se odnosi na „kućne“ dronove, od kojih su mnogi kineskog porekla. DHS je objavio da ovi dronovi mogu da šalju osetljive informacije o letovima u Kinu i da je moguće da su oni dostupni i kineskoj Vladi.

PCPress.rs Image

Ovo upozorenje ne oslikava stav američke Vlade, kao što ni DJI nije eksplicitno pomenut, ali s obzirom da su dronovi ove kompanije najprodavaniji u Severnoj Americi, nije teško zaključiti na koga se mislilo. U svakom slučaju, sve ovo treba sagledati u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata koji se sve više rasplamsava.

Iz DJI-a je već stiglo saopštenje da su tehnologije koje koriste njihovi dronovi verifikovani od strane američkih kompanija, kao i da korisnici imaju punu kontrolu nad načinima kako se podaci prikupljaju, čuvaju i šalju. Takođe, za vladine institucije i korisnike koji dronovima nadgledaju kritične infrastrukture koje zahtevaju specijalne bezbednosne procedure, DJI isporučuje dronove koji ne šalju podatke do DJI-a, niti koriste Internet, a korisnici mogu sami da definišu sve parametre vezane za bezbednost, u skladu sa DHS preporukama.

Pročitajte i:  FAA je odobrila dizajn dronova za isporuku kompanije Matternet

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,