Lowcost gigant Ryanair kupio akcije kompanije Nikija Laude

Ryanair, koji u Srbiji uglavnom leti iz Niša, odlučio je da poveća svoje kapacitete kupovinom aviokompanije Niki. Irska aviokompanija postala je tako vlasnik dela kompanije Nikija Laude, što je potez koji se može odraziti i na naše putnike. 

Aviokompanija Ryanair postala većinski vlasnik Fly Niki

Niki Lauda, nekadašnji šampion Formule 1 i uspešni biznismen, prodao je deo akcija svoje kompanije irskom lowcost gigantu Ryanair Holdings Plc. Prodaja ove austrijske kompanije može da donese promene u poslovanju koje se odnose na letove iz Srbije. Trenutno Ryanair leti iz Niša ka nekoliko evropskih destinacija.

Kompanija poznata po jeftinim letovima platiće Laudi malo manje od 50 miliona evra za 25% akcija kompanije LaudaMotion sa planom da se udeo vremenom poveća do 75%. Niki Lauda je sa ovom kompanijom pre samo dva meseca preuzeo kontrolu nad aviokompanijom (Fly)Niki koja je bankrotirala na dramatičan način u decembru prošle godine. Tada je Niki aviokompanija samo prestala da radi, ostavljajući putnike rasute po aerodromima bez obzira što su imali karte. Tek nakon pregovora kompanije sa drugim prevoznicima, putnici su zbrinuti (mnogi su morali da doplate kartu). 

Povratak lowcost kompanije Niki

Ryanair je u međuvremenu pokušao da kupi Air Berlin ali se povukao sa pričom da je sve namešteno da kompaniju kupi Lufthansa. Nakon što se ozvaniči saradnja, Niki Lauda će postati direktor LaudaMotion kako bi nadgledao obnovu kompanije Niki. Irska kompanija se obavezala da će, pored učestvovanja u menadžmentu, uložiti dodatnih 50 miliona evra za rad kompanije a biće dodato i šest aviona. Planirano je da flota naraste do bar 30 aviona, dok se profit očekuje za tri godine.

Akvizicija kompanije Niki će ići u fazama, pa je tako kupljeno 25% a očekuje se da se dođe do 75% akcija. Preuzimanje većinskog vlasništva je malo komplikovaniji i duži proces zbog propisa Evropske unije. Kako Ryanair leti sa aerodroma u Nišu, a Niki je svojevremeno kretao i sa Nikole Tesle, za očekivati je obnovu nekih linija, pre svega sa juga Srbije. Ova akvizija će svakako predstavljati novu konkurenciju za kompanijhu Air Srbija koja se okreće lowcost poslovanju.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , ,