BIZIT 2022

M1 je prvi Apple čip za Mac

Posle godina iščekivanja i najave na WWDC 2020, Apple-ov ARM Mac procesor je predstavljen. M1 čip urađen u 5nm tehnologiji ima procesor od osam jezgara, za koji kompanija tvrdi da donosi najbolje performanse spram potrošnje na tržištu, a tu su i do 8 GPU jezgara. Procesorska jezgra su podeljena na četiri jezgra visokih performansi i četiri visoke efikasnosti.

PCPress.rs Image

Odlične performanse – na papiru

Prema saopštenju Apple-a, četiri slabija jezgra su najbolja u na tržištu u zadacima koji koriste pojedinačna jezgra, dok jača jezgra mogu da rade zajedno i pojačaju “multi-thread” performanse.

Kompanija navodi da M1 može da donese duplo veće performanse u odnosu na tradicionalne PC čipove, a kada je u pitanju grafika, Apple tvrdi da M1 donosi bolje rezultate nego bilo koja integrisana grafika na tržištu. Takođe su tu ugrađen Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 i NVMe skladište. Kao dodatak, čip ima prilagođenu arhitekturu tako da je napravljen kako za multimediju, tako i za “bezbednost informacija.”

Velika očekivanja

U praksi, od M1 se očekuje da omogući oko 15 sati web surfovanja i oko 18 sati puštanja video materijala po jednom punjenju, što je skoro duplo više od trenutno dostupnih uređaja kompanije koje pokreće Intel. Takođe, navodi se da iz sleep moda, M1 može da probudi računar odmah, slično kao kod telefona i tableta.

Takođe, uz novi čip Final Cut radi šest puta brže u odnosu na aktuelne procesore. Štaviše, iOS i iPadOS aplikacije rade “native” na novom čipu, a programeri iz kompanija poput Adobe-a mogu da unaprede svoje aplikacije iskoriste mogućnosti M1 čipa do kraja godine. U skorije vreme, M1 bi trebalo da vidimo na novim računarima, MacBook Air, Pro, Mac Mini.

Izvor: engadgetta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,