Top50 Glas publike

Mac je izloženiji malware-u od Windows-a

Anitivrusna kompanija Malwarebytes objavila je svoj godišnji izveštaj „State of Malware“ u kojoj je objavljeno da su prvi put u istoriji  pretnje za Mac rasle mnogo brže od pretnji za Windows operativni sistem.

PCPress.rs Image

Prošle godine ova kompanija detektovala je u proseku 11 pretnji po računaru, što je skoro duplo više od prosečnog broja pretnji za Windows računare (5.8). Takođe, u odnosu na 2018. godinu, broj pronađenih pretnji za Mac je povećan za 400 procenata. Malwarebytes je takođe objavio da su sajber-kriminalci svoj fokus u toku prošle godine usmerili ka biznisu, sa raznolikim metodama napada. Broj napada na poslovne sisteme povećao je u odnosu na 2018. godinu za 13 procenata, (ukupno 9.6 miliona detektovanih napada).

Prepoznat je trend napada koji koristi nove alate za hakovanje. Napadi upotrebom HackTools-a povećani su za 42 procenta i Malwarebytes tvrdi da je to vrsta pretnji na koju, zajedno sa MimiKatz alatom treba posebno obratiti pažnju tokom 2020. godine. Inače, oba ova alata prvenstveno targetiraju poslovne korisnike.

Pročitajte i:  Podrška za Windows 7 i 8 prestaje u januaru

PCPress.rs Image

Adware je i dalje visoko pozicionirana neželjena komponanta i u korisničkim i u poslovnim krugovima, kako na Windows i Mac računarima, tako i na Android uređajima. Adware komponente koriste agresivne tehnike implementacije u okviru sistema, koje je veoma teško „očistiti“, a služe za serviranje neželjenih reklama, „otimanje“ browser-a i redirektovanje web saobraćaja.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,