BIZIT 2022

Macrium Software: Uslužni program za pouzdanu kopiju sistema

Na tržištu se može pronaći dosta dobrih softverskih paketa za pravljenje rezervnih kopija kompletnog sistema. Macrium Reflect je jedno od popularnijih rešenja, između ostalog zato što postoji besplatna verzija koja nudi opcije za brz i pouzdan backup i, naravno, vraćanje u slučaju potrebe.macrium software pcpress

Reflect čuva kompletnu sliku izabranog diska, pa će tako u slučaju kopiranja sistemskog diska biti sačuvani svi instalirani programi, sistemske komponente i korisnički dokumenti. Prilikom pravljenje slike diska podaci će biti kompresovani tako da zauzimaju manje prostora, a pored stepena kompresije može se podesiti još nekoliko radnih parametara.

Takođe je ugrađena opcija za kloniranje, koja se može koristiti onda kada kompletan sistem treba prebaciti na novi hard disk. Nova verzija programa Reflect donela je podršku za pravljenje diferencijalnih kopija, odnosno snimanje samo onih podataka koji su promenjeni posle prethodnog backup‑a.MacriumReflect

Za spašavanje podataka i podizanje sistema u slučaju problema vredi kreirati Rescue Media, odnosno sistemski CD‑DVD ili USB disk. Preporuka je da se kreira ovaj sistemski disk, tako da bude pri ruci ukoliko nekad zatreba vraćanje rezervne kopije sistema. Pored programa Reflect, na ovaj disk će biti snimljen Windows Preinstalled Environment (Windows PE ili WinPE) koji predstavlja „olakšanu“ verziju Windows‑a prilagođenu upravo za ovakve namene.

Besplatna verzija programa nudi većinu standardnih opcija, a Reflect je dostupan i u vidu komercijalne verzije Home, kao i u varijantama za korišćenje u poslovnom okruženju i na serverskim računarima. Neke od dodatnih opcija koje su dostupne samo u komercijalnim verzijama uključuju inkrementalno kopiranje, kopiranje pojedinačnih foldera, podršku za dinamičke diskove, šifrovanje podataka i zaštita lozinkom.

Sa sajta www.macrium.com možete da preuzmete inicijalni paket za instalaciju, koji će zatim dovući glavnu instalaciju odgovarajuće verzije programa i dodatnih komponenti (WinPE okruženje). Besplatna verzija se može koristiti bez vremenskih ograničenja, dok je u slučaju naprednih verzija korišćenje u probnom periodu ograničeno na 30 dana.

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,