N Central domination

Magnezijumske baterije mogle bi da budu sigurnije od litijum-jonskih

Još uvek je rano da se govori o bezbednijim punjivim čvrstim baterijama većeg kapaciteta, ali tim naučnika u Udruženom centru za istraživanje načina za skladištenje energije nedavno je obavestio javnost o najnovijem otkriću, a koje se tiče magnezijum-jonskog čvrstog provodnika, koji predstavlja važan korak ka proizvodnji nezapaljivih baterija većeg kapaciteta.

PCPress.rs Image

U okviru komercijalnih baterija koje su trenutno dostupne, tečni elektrolit provodi energiju između katode i anode, što ih čini nebezbednim, budući da su podložne eksplozijama, kako je nedavno otkriveno u laboratoriji Berkeley. Tim je u tom trenutku radio na magnezijumskoj bateriji koja bi imala veći kapacitet od litijum-jonske, te je naišao na problem, budući da nije bilo lako pronaći tečni elektrolit koji bi funkcionisao u okviru novog sistema. Problem je stručnjake iz tima naveo na ideju da bi mogli da kreiraju čvrsti elektrolit, koji bi bio funkcionalan u okviru nove tehnologije.

Istraživači su tako došli do provodnika koji se bazira na magnezijum aluminatu (MgAl2O4), koji ima provodnu moć kao i elektroliti u okviru litijum jonskih baterija, te rešili problem nebezbednog provodnika.

Pročitajte i:  VW počinje proizvodnju baterija za električna vozila

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,