Mainstream i extended podrška

Microsoft na početku eksploatacije svake verzije i glavnih Service Pack nadogradnji, uvek najavi do kada će pružati glavnu i produženu podršku. Korisnici Windows‑a 7 trebalo bi da razmisle hoće li požuriti s prelaskom na Windows 10 ili će uzeti u obzir rizik ostanka na staroj verziji koja verovatno i dalje dobro radi i „završava posao“

WindowsSupport

Koliko dugo će Microsoft brinuti o svom još uvek veoma popularnom i rasprostranjenom proizvodu? Svaka verzija ima dva tipa podrške. Glavna podrška donosi sigurnosne zakrpe, ali i poboljšanja proizvoda (do verzije 10 to su po pravilu bile Service Pack nadogradnje), dok produžena podrška pruža samo kritične ispravke i sigurnosne nadogradnje. Dobra strana prethodnih Service Pack (SP) izdanja jeste to što su ona po pravilu resetovala ove datume i pomerala ih u budućnost, čime se efektivno produžavao period sigurnog korišćenja operativnog sistema. Tako je izvorni Windows 7, izdat u julu 2009, imao podršku do aprila 2013, ali je njegov naslednik Windows 7 Service Pack 1 doneo produženu podršku do 14. januara 2020. godine. Dakle, Microsoft će vam obezbediti sigurnost još tri i po godine, ali novih Service Pack izdanja svakako neće biti, a minimum je zaista samo najnužniji minimum koji omogućava da vaš računar ne bude izložen na milost i nemilost napadačima.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Što se tiče Windows‑a 8.1, njegova glavna podrška završava se u januaru 2018. što je blizu. Ovde je situacija jasnija: hardver koji pokreće Windows 8.1 pokreće dobro i Windows 10, pa vrata odškrinuta do 29. jula 2016. morate da iskoristite i prebacite se na Windows 10 koji će imati glavnu podršku do oktobra 2020, a produženu pet godina posle toga. U međuvremenu pojaviće se i update koji će ovo svakako pomeriti za neki trenutno nepoznat period. Windows 10 unosi malu pometnju jer ukida Service Pack principe zbog drugačije upgrade politike, ali najavljuje da će imati regularne nadogradnje sigurnosti i poboljšanja, bez nekog vremenskog ograničenja. To svakako ne znači da ovi krajnji datumi neće biti objavljeni u nekom narednom prelomnom momentu.

Da rezimiramo: ako odlučite da ne nadogradite Windows 8.1, ostaje vam produžena, tj. minimalna podrška do kraja 2023, dok za Windows 7 ona važi do januara 2020. godine.

 

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari: