TrendMicro

Majka koristila deepfake da bi diskreditovala ćerkine rivalke

Koliko god da su jasni potencijali zloupotrebe AI tehnologija, stalno se pojavljuju neki novi, čudni i bizarni primeri. Jedan od njih je i izveštaj koji je nedavno dospeo u javnost. Naime, policija je uhapsila izvesnu Rafaelu Spun iz Pensilvanije, koja je koristila deepfake tehnologiju da bi diskreditovala ćerkine rivalke iz cheerleader tima. Prema izveštaju koji je objavila policija, mama je trenerima poslala izmenjene video snimke tinejdžerki u kojima se one vide kako piju, puše ili su čak bile i gole.

deepfake

Zlonamerna primena tehnologije

Prvu informaciju o ovom slučaju policija je dobila u julu prošle godine. Tada je jedna od žrtava prijavila da dobija poruke sa anonimnog broja. Međutim, ubrzo se saznalo da ona nije bila jedina, jer su se javile i druge žrtve. Policija je uspela da sve poruke poveže sa Rafaelom Spun. Prvo su pronašli sve brojeve telefona žrtava na jednom telemarketing sajtu, na kome su utvrdili da su one unete u sistem preko IP adrese koja se koristi u domu Rafaele Spun. Pretragom njenog mobilnog telefona, pronađeni su dokazi koji su je povezali sa slučajem.

Pročitajte i:  Velike muke s lažnim nagradnim igrama

Gospođa Spun se sada suočava prekršajnim prijavama za sajber uznemiravanje dece i povezana krivična dela. Mere protiv njene ćerke nisu podnete, pošto nisu nađeni dokazi da je ona znala šta njena majka radi.

Inače, društvene mreže kao što su Facebook, TikTok i Twitter, već su zabranile upotrebu deepfake-ova, što je znatno umanjilo verovatnoću njihovog širenja. Međutim, i dalje ostaje prostor za pojedinačna uznemiravanja, kao što se desilo u konkretnom slučaju. Ono što je zabrinjavajuće je lakoća kojom se mogu proizvesti lažni video snimci – nije potrebno da budete stručnjak da biste falsifikovali video zapise – a to otvara mogućnost da se u budućnosti naprave ozbiljniji problemi ovog tipa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,