BIZIT 2022

Majstor za samofotografisanje – kako do najboljeg selfija

ASUS daje što raja ište. To je recept za tržišni uspeh, pa ako se traže telefoni za selfije, uz Zen Selfie doživećete pravo prosvetljenje u samofotografisanju.

fg2Zenfone Selfie je poveliki telefon klasičnog dizajna sa blago zaobljenom poleđinom. ASUS nije mnogo mudrovao da bi smanjio gabarite, pa je i iznad i ispod ekrana poveliki prostor – ispod su „hardverski“ kontrolni tasteri, a iznad je veliki objektiv s dual‑LED blicem. Naravno, sve je urađeno s razlogom, jer ovaj telefon služi upravo tome da se što lakše (i lepše) prave autoportreti, da ne kažemo selfiji, a to će biti lakše uz stalno dostupne osnovne tastere i Web kameru koja ima čak 13 megapiksela.

Nastavimo li s kamerama, kao najznačajnijom stavkom ovog uređaja, primetićemo da i prednja kamera ima 13 Mp, ali vam ni kod jedne ništa neće nedostajati. I prednja kamera ima dual‑LED blic koji je u stanju da daje različite boje osvetljenja. Naime, senzor analizira ambijentalno osvetljenje i usklađuje boju blica da bi se dobile što vernije boje. Ovaj koncept krasi još samo nekoliko telefona, ali su oni daleko skuplji od Zenfone Selfie modela. Još jedan vrhunski detalj je tu za što bolje fotografisanje. Lasersko fokusiranje je još ređe ali daje bolje, i naravno, brže i preciznije rezultate kad je u pitanju autofokusiranje.

Pročitajte i:  Komentar: Smartfon i anksioznost – gde je granica?

Treba napomenuti da zbog raznih dodataka, te mogućnosti ručnog podešavanja raznih parametara koje će svakako obradovati foto‑profesionalce, treba da koristite ASUS Camera aplikaciju. Ostavljena je i standardna sistemska aplikacija za snimanje, ali vam ona neće pružiti ni približan izbor ručno podešavanja parametara kao što su manuelnoii fokus, izbor ISO vrednosti, balans belog i razne druge stvari kojima zaista možete potpuno da kontrolišete snimanje. Pomenimo i male razlike između kamera: maksimalni otvore blende od F/2.0 i objektiv od 28 mm, dok se selfi kamera prilagođava zadatku s 28 mm (uz 88 stepeni širok ugao slike) i objektivom od 24 mm. Video je odličan, 1080p uz 30 fps, ali ništa više od toga. Šta reći, sem da je slikanje zaista pravo zadovoljstvo, mada bi možda trebalo razmisliti o nekoj prečici za aktiviranje kamere, jer bitno je i koliko brzo reagujete, a to je lakše ako ne morate da „jurite“ pravu aplikaciju po ekranima.

Već smo istakli da je dizajn prilično standardan, ali namenski. ASUS je jedna od kompanija koja nudi uređaje u različitim bojama, a moram da priznam da mi se, kako starim, sve manje sviđa sterilni crno‑sivo‑beli „čisti“ dizajn i da sam sve skloniji šarenom kawaii svetu Dalekog Istoka. Kad su dimenzije već pozamašne, onda je lepo da je i ekran veliki, pa ćete u slikama uživati i kasnije uz 5,5“ IPS kvalitet slike, a mesta se našlo i za izuzetnu bateriju od 3.000 mAh i to litijum‑polimersku. I to su lepe pogodnosti za slikanje, ali i za sve ostalo.

Pročitajte i:  Komentar: Smartfon i anksioznost – gde je granica?

Pređemo li na ostalo (ipak nećete samo da se slikate), videćemo da je u pitanju vrlo moderni Snapdragon 615 s dve quad‑core formacije Cortex‑A53 jezgara – dakle ukupno osam istih jezgara. Memorija je blagovornih 2 GB, a postoji i varijanta s 3 GB. Kod nas je bila verzija s 32 GB storage-a za koju je navedena i cena, a proizvode se i varijante od 16 i 64 GB skladišnog prostora. Možda je 16 GB malo za ljubitelje slikanja, ali tu je microSD slot koji prima karticce do 64 GB, a uz ovaj model ide i doživotna pretplata na 5 GB Asus WebStorage servisa.

Snažan hardver je garancija da neće nedostajati brzine i dobre zabave ni ljubiteljima ostalih smartfon‑aktivnosti, a ako tome dodamo i sasvim umerenu cenu za sve ono što dobijate, Zenfone Selfie je dobra kupovina. Prijatno fotografisanje!

Zenfone Selfie
Ekran 5,5” 1080×1920, IPS
Procesor Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615, Quad-core Cortex-A53 + Quad-core Cortex-A53, 1,5 GHz
Memorija 2 (3) GB RAM, 16/32 GB flash + microSD
(do 64 GB)
Grafika Adreno 405
Komunikacija (kapacitet, eventualno tip) LTE Cat4 150/50 Mbps, HSPA 42,2/5,76 Mbps, GSM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, BT 4.0
GPS A-GPS podrška, Glonass
Kamera 13 MP, foto 4128×3096 piksela, video 1080p@30fps, web kamera 13 MP
Operativni sistem Android 5.0 (Lollipop)
Dimenzije i masa 156,5×77,2×10,8 mm; 170 g
Cena 44.990 dinara
Kontakt www.asus.rs
Pročitajte i:  Komentar: Smartfon i anksioznost – gde je granica?

Voja Gašić

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: