Top50 Glas publike

Malezija otvara mejl naloge za sve punoletne građane

myemail.myMalezija namerava da otvori besplatne mejl naloge za sve punoletne građane zemlje kako bi osigurala da svi prime poreska rešenja, sudska dokumenta i druge zvanične dokumente. Vlada je na čelo projekta postavila kompaniju Tricubes Berhad koja proizvodi čitače smart kartica i softver za autentifikaciju . Počevši od jula, kompanija će početi da stvara siguran kanal komunikacije s vladinim internet servisima za građane starije od osamnaest godina kako bi obuhvatila populaciju od dvadeset osam miliona do 2015. godine.

Sve mejl adrese će se završavati s @myemail.my, a građani će moći da im pristupe nakon što ubace svoju nacionalnu identifikacionu karticu u čitač smart kartica. Smart kartice će imati fotografije i otiske prstiju na utisnutim čipovima. Proces autentifikacije će osigurati da vladini dokumenti stignu do osoba kojima su namenjeni.

Tricubes Berhad će uložiti približno jedanaest miliona evra u vladin projekat 1Malaysia E-mail. Mejling sistem će biti izgrađen na Microsoft-ovom servisu Live Hotmail. Nalozi myemail.my imaće više opcija za enkripciju podataka od standardnih mejl naloga.

Korišćenje mejl naloga biće besplatno, ali će se naplaćivati dopunske usluge kao što su elektronsko dostavljanje računa, menica i obaveštenja kako bi se pokrili troškovi. Pretpostavlja se da će na taj način vlada imati uštedu od pedeset odsto, budući da neće štampati dokumenta i slati ih poštom. A građani će imati dodatnu pogodnost zato što će moći da uđu u bazu za zapošljavanje i informišu se o konkursima za nova radna mesta.

Vlada ističe kako će tim putem onemogućiti građane da odbijaju da prime sudska i poreska rešenja i da će ujedno dobiti bezbedan način slanja poverljivih dokumenata bez opasnosti da lični podaci budu kompromitovani. Građani koji nemaju kompjutere moći će da proveravaju poštu u javnim bibliotekama.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,