Malezija otvara mejl naloge za sve punoletne građane

myemail.myMalezija namerava da otvori besplatne mejl naloge za sve punoletne građane zemlje kako bi osigurala da svi prime poreska rešenja, sudska dokumenta i druge zvanične dokumente. Vlada je na čelo projekta postavila kompaniju Tricubes Berhad koja proizvodi čitače smart kartica i softver za autentifikaciju . Počevši od jula, kompanija će početi da stvara siguran kanal komunikacije s vladinim internet servisima za građane starije od osamnaest godina kako bi obuhvatila populaciju od dvadeset osam miliona do 2015. godine.

Sve mejl adrese će se završavati s @myemail.my, a građani će moći da im pristupe nakon što ubace svoju nacionalnu identifikacionu karticu u čitač smart kartica. Smart kartice će imati fotografije i otiske prstiju na utisnutim čipovima. Proces autentifikacije će osigurati da vladini dokumenti stignu do osoba kojima su namenjeni.

Tricubes Berhad će uložiti približno jedanaest miliona evra u vladin projekat 1Malaysia E-mail. Mejling sistem će biti izgrađen na Microsoft-ovom servisu Live Hotmail. Nalozi myemail.my imaće više opcija za enkripciju podataka od standardnih mejl naloga.

Pročitajte i:  Stigao redizajnirani Gmail

Korišćenje mejl naloga biće besplatno, ali će se naplaćivati dopunske usluge kao što su elektronsko dostavljanje računa, menica i obaveštenja kako bi se pokrili troškovi. Pretpostavlja se da će na taj način vlada imati uštedu od pedeset odsto, budući da neće štampati dokumenta i slati ih poštom. A građani će imati dodatnu pogodnost zato što će moći da uđu u bazu za zapošljavanje i informišu se o konkursima za nova radna mesta.

Vlada ističe kako će tim putem onemogućiti građane da odbijaju da prime sudska i poreska rešenja i da će ujedno dobiti bezbedan način slanja poverljivih dokumenata bez opasnosti da lični podaci budu kompromitovani. Građani koji nemaju kompjutere moći će da proveravaju poštu u javnim bibliotekama.

Izvor: IT News

Facebook komentari: