Mali BBC micro:bit mini-računar dobio veliku nadogradnju

Džepni računar ima novi mikrofon i bolji hardver, tako da deca mogu da nauče osnove mašinskog učenja. Nova verzija džepnog računara BBC micro:bit stiže u škole širom sveta, sa novim funkcijama, dizajniranim tako da mlade učenike obaveštavaju o najnovijim aktuelnim trendovima u tehnologiji.

PCPress.rs Image

Nove funkije za micro:bit

Novi hardver pomoći će mladim koderima da eksperimentišu sa veštačkom inteligencijom i izgrade aplikacije koje pokreću sisteme za mašinsko učenje. Micro:bit 2.0 takođe po prvi put ima ugrađen zvučnik i mikrofon, tako da projekti zasnovani na zvuku više ne moraju biti povezani sa spoljnim audio sistemima – dok istovremeno omogućavaju uređaju da reaguje na zvukove poput pljeskanja. Zbog zaštite privatnosti, LED će bljeskati kako bi bilo jasno kada je mikrofon uključen i osetljiv na zvuk, i kako bi podstakao mlade korisnike da razmisle o rasprostranjenosti uređaja za prisluškivanje.

„Želimo da podržimo nastavnike da podučavaju ili čine prve korake u digitalnoj kreativnosti i kodiranju”, rekao je Gareth Stockdale, izvršni direktor mikro:bit obrazovne fondacije za ZDNet.

“Dakle, uzimanje u obzir onoga što bi nastavnicima bilo korisno bilo je zaista važno, a pravljenje zvukova uvek je izlazilo na vrh. Zbog toga smo radili na razigranim zvukovima za micro:bit, a ne samo na monotonim zvučnim signalima i zujanju.” Dostupne od sredine novembra 2020., nove funkcije micro:bita stižu četiri godine nakon što je objavljena prva iteracija uređaja kao deo napora da se deci pomogne da se upoznaju sa osnovnim veštinama programiranja. Kao računarski komplet veličine 4×5 cm, sa dva programabilna tastera, LED lampicama i I / O prstenovima za povezivanje sa drugim objektima, prvi micro:bit pokrenut je 2016. godine sa detekcijom pokreta, ugrađenim kompasom i Bluetooth tehnologijom.

Cilj je bio omogućiti deci koja nemaju predznanje o računarstvu da u sekundi lako kodiraju računar nečim jednostavnim, koristeći namensku web stranicu na kojoj mogu da simuliraju svoju ideju pre nego što je prenesu na micro:bit. Kao istraživački uređaj dizajniran da podstakne mlade korisnike na osnove programiranja, micro:bit je namenjen za pokretanje prilično jednostavnih aplikacija. Na primer, deca mogu da postave alarm koji će se isključiti kada se uređaj pomeri, ili da naprave štopericu zahvaljujući LED lampicama. Nova verzija džepnog računara i dalje će podržavati iste funkcije kao i njegov prethodnik, ali će uključivati dvostruku količinu fleš memorije, četiri puta veću brzinu i osam puta RAM u odnosu na original. Zahvaljujući ovoj dodatnoj računarskoj snazi, novi micro:bit će moći da podrži AI i aplikacije za mašinsko učenje.

„Jasno je da inteligentne mašine i algoritmi učenja igraju sve značajniju ulogu u životima svih“, rekao je Stockdale, „a cilj micro:bita je uvek bio da pomognemo u pojednostavljenju tehnologije koju ljudi svakodnevno koriste i koja utiče na njihov život.” Novi micro:bit će verovatno pozdraviti nastavnici i učenici, među kojima se računar do sada pokazao popularnim. Kada je pokrenut 2016. godine, micro:bit je besplatno distribuiran u Velikoj Britaniji i od tada je značajno proširio svoj domet. Po ceni od manje od 15 funti (19,60 dolara), uređaj je izazvao trajno interesovanje škola i roditelja. Prema mikro:bitnoj obrazovnoj fondaciji, 25 miliona dece trenutno koristi računar u preko 60 zemalja, često u okviru nacionalnih obrazovnih programa. Istraživanje koje je objavio BBC, koji je ključni partner projekta, samo godinu dana nakon pokretanja prve verzije micro:bita, pokazalo je da je 90% dece od 11 do 12 godina koja su dobila uređaj, rekla da im je pomoglo da im pokaže da svako može da kodira. Micro: bit ne pokreće puni operativni sistem – kod za računar mora biti napisan negde drugde i sastavljen. Micro: bit podučava osnovne građevne blokove kodiranja, često za mlađu decu. Obrazovna fondacija micro:bit potvrdila je da će nova verzija micro:bit-a imati istu cenu kao i prethodnik kada se pojavi sledećeg meseca.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:

Tagovi: ,