Mali gradovi u problemu zbog rudarenja kriptovaluta

U svetu postoje mesta na kojima je električna energija jeftinija, a većinom su to ona koja se nalaze u blizini obilnih obnovljivih izvora. Jedno od takvih mesta je Island, o kojem je već bilo reči da zbog jeftine energije i hladne klime privlači veliki broj rudara kriptovaluta.

PCPress.rs Image

Slična priča odvija se i u američkoj saveznoj državi New York. Tamo se u nekolicini gradova nalaze hidrocentrale koje snižavaju cenu električne energije za domaćinstva i industriju, što je odmah privuklo i otvaranje velikih pogona za rudarenje kriptovaluta. Njihovo otvaranje poprimilo je tolike razmere da silni megavati koji odlaze na rudarenje ne mogu biti nadoknađeni iz lokalnih izvora. Zbog toga su gradovi prisiljeni kupovati struju s drugih lokacija po višim cenama, pa je i cena za krajnje potrošače porasla za čak 100 do 200 dolara godišnje.

Ovakva situacija nije naišla na odobravanje od lokalne zajednice pa je tako grad Plattsburgh (savezna država New York) početkom ovog meseca uveo moratorijum na komercijalno rudarenje kriptovaluta u trajanju od 18 meseci. U narednih godinu i po pokušaće u saradnji s kompanijama i građanima pronaći rešenje ovog energetskog problema. Otprilike istovremeno je ova savezna država donela uredbu po kojoj lokalne elektroenergetske kompanije smeju pogonima za rudarenje naplaćivati struju skuplje nego ostalima, kako bi sprečili povećanje cene električne energije za domaćinstva.

Pročitajte i:  Nedostatak struje u Kini utiče na snabdevanje

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,