Mali kao Raspberry Pi, košta kao ozbiljan PC

Raspberry Pi se pokazao kao platforma koja je idealna za male, pa čak i malo složenije projekte. Međutim, često postoji potreba za nekim tako malim uređajem, ali sa daleko jačim performansama. Upravo takav mikro računar je AAEON PICO WHU4.

PCPress.rs Image

Ne tako mala cena

U odnosu na Raspberry Pi 4, koji je zasnovan na četvorojezgarnom Cortex-A72 (ARM v8) 64-bitnim SoC procesorom na 1.5 GHz i relativno malom količinom RAM-a (1 GB do 4 GB), PICO WHU4 deluje kao pravi PC računar visoke klase. On je zasnovan na Core i5 SoC procesoru osme generacije i memoriji do 16 GB. Računar je spakovan u PICO-ITX veličinu ploče (koja je sličnih dimenzija kao i Raspberry Pi), a poseduje i veliki broj ulaznnih i izlaznih portova, kao što su dual HDMI 1.4b izlazi, USB 2.0 i 3.2, pa čak i full-size mSATA/mPCIe slot. Za napajanje ovog mikro računara dovoljno je 12 V.

Slobodno možemo da kažemo da se radi o računaru koji može da zadovolji i veliki broj standardnih korisničkih potreba, odnosno da zameni desktop ili laptop računare, iako nije predivđen za takve poslove. Naravno, to povlači i adekvatno visoku cenu, koja u ovom slučaju iznosi 783 dolara.

Pročitajte i:  Raspberry Pi i mnogo mogućnosti

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,