Mali: Paket pomoći privredi i građanima od 5,1 milijarde evra

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je danas, 1. aprila, da će paket mera pomoći privredi i građanima Srbije u vreme vanrednog stanja usled pandmije virusa Covid-19, biti u vrednosti 5,1 milijarde evra (608, 3 milijarde dinara), što je 50% godišnjeg budžeta Srbije, odnosno 11% ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

PCPress.rs Image

Mali je izjavio da je paket ekonomskih mera za oporavak privrede sveobuhvatan i obiman i da je usmeren pre svega ka očuvanju radnih mesta, smanjenju gubitaka ali i jačanju likvidnosti cele privrede. Naveo je i da je ceo paket mera napravljen tako da država najveći teret krize preuzme na sebe jer je dovoljno ekonomski snažna kao i da je želja da se iz krize izađe sa što manje posledica.

Dva osnovna cilja mera

Prema njegovim rečima dva su osnovna cilja ovih mera – da se ohrabre preduzeća da ne otpuštaju radnike i da se sa druge strane podrži maksimalno ekonomija zemlje. „Oko 900.000 ljudi će dobiti isplatu minimalne zarade od države. Sva ta mala i mikro preduzeća, zanatlije, taksisti, obućari, frizeri, koji imaju sada zatvorene radnje država je sada rekla: vašim radnicima ćemo isplatiti minimalne zarade. To je nešto malo iznad 90.000 dinara, odnosno oko 750 evra, po radniku“, kazao je Mali. Precizirano je i da bi isplate trebalo da uslede nakon 1. maja.

Pročitajte i:  Aplikacija za skrining za dijagnozu Parkinsonove bolesti, COVID-19 

PCPress.rs Image

U program, naglasio je, ulaze samo oni privredni subjekti koji nisu otpustili više od deset odsto radnika nakon 15. marta, datuma kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji. To što država daje novac za zaposlene, objašnjava, ne sprečava poslodavca da isplati svoju planiranu zaradu zaposlenom, naravno, ako ima sredstava. Ono što država isplaćuje, može biti samo dodatak na tu sumu.

Država isplaćuje minimalnu zaradu radnicima

„Mi, dakle poručujemo, ne otpuštajte ljude, država će platiti minimalne zarade“, rekao je. Dodao je i da je namera da suma koja je namenjena za isplatu radnicima bude isplaćena na namenski račun preduzeća pa preko toga direktno radnicima, kako ne bi došlo do nekih zloupotreba. Podsetio je da se ekonomski zamah i rast osetio u prvim mesecima ove godine, te je tako zabeležen rast BDP od 6,5% u januaru ove godine, dok je Republički zavod za statistiku izašao sa podatkom i da je industrijska proizvodnja u februaru zabeležila rast od 7,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte i:  Isporuke iPhone 14 odložene zbog korona virusa u Kini

PCPress.rs Image

Ministar je naglasio da je jedan od najvećih zahteva privrednika bilo i oslobađanje od plaćanja poreza na zarade i doprinose, čemu se i izašlo u susret. Precizirao je da o obimu ove mere dovoljno govori podatak da će državi samo po ovom osnovu ne uplaćivanja poreza i doprinosa nedostajati oko 161 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijardi evra, ali da je ceo paket mera napravljen tako da država najveći teret krize preuzme na sebe.

2,2 milijardi evra za kreditnu podršku privredi

Kao treću, ne manje značajnu meru, ministar je naveo i izdvajanje i 2,2 milijarde evra za kreditnu podršku privredi i očuvanje likvidnosti. Reč je o sumi od oko 2,2 milijardi evra, od čega će oko 200 miliona evra biti izdvojeno za kredite koje će odobravati Fond za razvoj Republike Srbije po minimalnoj kamati od jedan odsto, dok će preostala suma biti namenjena za garantovanje kredita koje će preduzeća dobijati od poslovnih banaka, kako bi banke smanjile rizik od mogućeg nevraćanja pozajmice.

Pročitajte i:  Japan ulaže 2 milijarde evra u razvoj vakcine protiv COVID-19 virusa

PCPress.rs Image

Na kraju, poslednja mera, uplata 100 evra na račun svakog punoletnog građanina u Srbiji, biće realizovana, nakon isteka vanrednog stanja. „To će se dogoditi odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, par nedelja posle toga. Naša želja je da država uplati na račun svakog punoletnog građanina sto evra u dinarskoj protivrednosti, da podignemo optimizam i da svi zajedno jedinstveno i solidarno prođemo kroz krizu, da pokažemo ekonomsku snagu a kao treće dobro je i što će taj novac završiti u potrošnji, jer će otići na kupovinu proizvedene robe“, objasnio je ministar.

Dodao je još jednom da mali broj zemalja može da se pohvali ovim programom koji je masivan i koncipiran tako da pogura ekonomiju napred.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,