Top50 Glas publike

Mali robot za cirkuske atrakcije

Eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) obradovali su zaljubljenike u robote još jednim Cheetah modelom. Ovoga puta se radi o takozvanom Mini Cheetah robotu koji dolazi sa specijalnim trikom u robotskom rukavu, budući da je savladao neke zanimljive gimnastičke veštine.

PCPress.rs Image

Naime, maleni robot, poput iskusnih gimnastičara i zabavljača, može da napravi salto unazad, što nije ništa novo, budući da je Atlas robot kompanije Boston Dynamics sličan trik izveo još 2017. Mini Cheetah je ipak prvi robot na četiri noge koji je uspeo da izvede ovu vratolomiju, što je više nego impresivno, budući da mnoga dvonožna živa bića mogu da izvedu istu stvar, dok je četvoronožnih gimnastičara daleko manje, ili su manje poznati javnosti. Mini Cheetah  je manja verzije Cheetah 3 robota iz 2018. godine, težak je oko devet kilograma, te može da se kreće brzinom do 2,45 metara u sekundi. Zahvaljujući svedenijim dimenzijama Mini Cheetah izgleda više prijateljski od svog krupnijeg prethodnika, pa ga upoređuju sa psima, koji mogu da izvode trikove, a dobar deo njih ima i slične proporcije.

Pročitajte i:  Dairy Robotics: Tehnologija izgradnje za novu generaciju farmera

Ovaj mali robot je, za razliku od modela koji su zamišljeni kao pravi roboti, još uvek samo istraživački projekat, te nije poznato hoće li ikada stići na tržište, te postati deo domaćinstava budućnosti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,