Top50 Glas publike

Mali roboti za kretanje po Mesecu

Kada kompanija Astrobotic bude za par godina svoju letelicu poslala put Meseca, zajedno sa njom će u kosmičku misiju krenuti i mali roveri koji neće biti veći od tostera. Jedan od njih je i mali robot koji je nastao u laboratorijama Carnegie Mellon univerziteta, a koji će poslužiti kao test za to koliko dugo mašine malih dimenzija mogu da opstanu na Zemljinom satelitu.

PCPress.rs Image

Astrobotic je od NASA-e dobio 79,5 miliona dolara kako bi svoju Peregrine letelicu mogao da kreira tako da ova bude u stanju da sa sobom na Mesec ponese više rovera.  Naime, planirano je da letelica ponese 14 NASA-inih, te 14 rovera drugih kompanija, istraživačkih centara i svemirskih agencija, što je ukupno 28 mašina, a to je prilično za letelicu koja je visoka oko 1,8 metara, te široka tek 2,4 metra. Zbog toga će planirani roveri morati da zauzimaju malo mesta, te budu odgovarajućih dimenzija, što je veliki izazov, budući roveri na Mesecu moraju da izdrže ekstremne uslove – promene u temperaturi, nisku gravitaciju, visok stepen radijacije, a što je robot manji to je uticaj okruženja veći.

Pročitajte i:  Kad ruka kontroliše na stotine dronova

PCPress.rs Image

Ako bi se testiranje malih robota pokazalo kao uspešno, to bi bio veliki korak za istraživanja svemira, budući da su male mašine jeftinije, lakše za proizvodnju i transport, tako da bi misije u budućnosti mogle da postanu jednostavnije i da zahtevaju daleko manje vremena. Ipak, mali roboti još uvek imaju velika ograničenja, a zbog toga što im veličina otežava kretanje po grubim površinama Meseca, te im je teže da generišu energiju i održavaju temperaturu koja im je potrebna da bi bili funkcionalni.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,