BIZIT 2022

Maliciozni programi prerušeni u besplatne video igre

Oni koji često preuzimaju besplatne igre i softvere mogli bi da povedu više računa o bezbednosti, budući da se pojavila nova vrsta malvera koja se prerušava upravo u ovakve sadržaje kako bi je potencijalne žrtve otpremale na svoje uređaje.

PCPress.rs Image

Anatova ransomeware je prvi put primećen početkom januara, te je tom prilikom zaključeno da funkcioniše uz pomoć dva RSA ključa koji obezbeđuju moćnu enkripciju koja omogućava da se žrtve spreče da dođu do dokumenata koji se nalaze na njihovim računarima. Novi ransomeware se od ostalih razlikuje i po tome što je razvio mehanizme koji mu omogućavaju da duže ostane neprimećen, što, tvrde eksperti, znači da su na njemu radili iskusni malver developeri.

PCPress.rs Image

Novi malver bi mogao da postane nova velika bezbednosna pretnja zahvaljujući modularnoj arhitekturi koja omogućava da mu se konstantno dodaju novi elementi i funkcionalnosti. Najviše žrtava za sada ima u Sjedinjenim Američkim Državama, Belgiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, ali se malver brzo širi i na ostale zemlje u Evropi.

Pročitajte i:  Još opasnih aplikacija u Google Play prodavnici

Izvor: Fossbytes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,