BIZIT 2022

Malver za rudarenje kriptovaluta koristi Facebook Messenger

Sa rastućim vrednostima kriptovaluta, različiti cyber dovitljivci pronalaze nove načine da prevare obične korisnike interneta da rudare za njih. Poslednja u nizu prevara uključuje i Facebook Messenger, te vešto kreiran malver Digmine.

PCPress.rs Image

Malver koji se distribuira na ovaj način rudari monero, jednu od alternativa bitkoinu. Sigurnosni istraživači kompanije Trend Micro otkrili su ovaj malver, te ističu da hakeri mogu da ga iskoriste i za preuzimanje Facebook naloga. Malver koji porobljava korisnike, te od njih pravi digitalne rudare, prerušen je tako da izgleda kao video fajl koji korisnik dobija preko Messengera. Jedini način na koji se malver može da se širi, jeste preko desktop verzije ovog servisa, a kada se koristi u Google Chrome-u, te otvaranje video fajla u Messenger-u na nekom drugom pretraživaču neće naneti štetu korisniku. Malver hakerima može da obezbedi i kontrolu nad nalogom korisnika, a što može da izazove usporavanje rada računara, te dovede do krađe informacija o korisniku.

PCPress.rs Image

Ovakve vrste napada i zloupotrebe pretraživača su sve učestalije, te neki pretraživači rade na tome da blokiraju ovakve nove vrste napada. Među njima je i Opera, koja je u okviru najnovije verzije implementirala alatku za sprečavanje malvera za digitalno rudarenje.

Pročitajte i:  Facebook počinje da testira podrazumevanu end-to-end enkripciju na Messenger-u

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,