Malver napada bankomate za Bitcoin

Na Dark Web-u se nedavno pojavio malware koji napada bankomate koji služe za kupovinu i prodaju kriptovaluta. Cena ovog malicioznog koda je „prava sitnica“ – 25.000 dolara!

PCPress.rs Image

Trenutno u svetu postoji oko 3500 bankomata za Bitcoin, što nije mnogo u odnosu na više od 300 miliona klasičnih bankomata. No, pregled istorijata Bitcoin bankomata pokazuje da je njihov rast eksponencijalan i da će u budućnosti biti sve prisutniji. Zato nije čudo da su se pored skimera za klasične bankomate na crnom tržištu pojavili i sistemi za hakovanje bankomata koji služe za transakcije kriptovaluta.

Za razliku od običnih bankomata, za Bitcoin bankomate ne postoji jedinstveni set verifikacionih procedura ili bezbednosnih standarda. To u jednu ruku olakšava hakerima napade, ali sa druge strane i otežava – jer moraju da se fokusiraju na bankomate pojedinačnih proizvođača. Naravno, u tom slučaju na udaru će biti prvo najveći proizvođači Bitcoin bankomata, kao što su Genesic Coin Inc (sa oko 1200 instaliranih bankomata), General Bytes (oko 900 bankomata) i Lamassu Bitcoin Ventures (oko 370 bankomata).

Pročitajte i:  Spas: Kripto-novčanik za veću bezbednost

Istraživači iz Trend Micra kažu da je prema njihovim saznanjima autor ovog zloćudnog softvera jedan od poznatijih i priznatijih autora ovakvih kodova na „podzemnim“ forumima. Nije objašnjeno kako tačno malware funkcioniše, ali sistem kupovine i prodaje kriptovaluta je takav da se sigurnosne rupe mogu pojaviti na nekoliko mesta. Na primer, obično je potrebna verifikacija preko mobilnog telefona ili ID kartice, neophodno je uneti adresu digitalnog novčanika (ručno ili preko QR koda), često se zahteva i instalacija aplikacije za komunikaciju sa bankomatima…

Do trenutka pisanja ovog teksta, prodavac malvera je dobio više od 100 ponuda za prodaju, a u svojoj ponudi ima i zloćudni softver za klasične bankomate.

Izvor: Trend Micro

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,