ePlaneta

Mama online

Da li nam tehnologija olakšava ili otežava majčinstvo, pogotovo ako nam je prvi put? Odgovor na to pitanje je vrlo individualan. Ipak, neke aplikacije i pametni uređaji dokazuju da ovo naše čovečanstvo ume da napravi i dobre stvari.

PCPress.rs ImageTeško da postoji neka majka koja nije čula komentar: „Ne žali se, tvoja baba se rodila u štali i to bez ičije pomoći“. To ne znači da ne smete da budete razmažena trudnica i koristite sve prednosti modernog načina života. Ako ćemo se uvek osvrtati na to kako je bilo, bez telefona i kompjutera, nećemo daleko stići – živimo u sadašnjosti, treba da iskoristimo sve što nam naše doba pruža i uživamo u novoj životnoj ulozi.

Iščekivanje bebe uz aplikacije

Kada sam ostala trudna, isprobala sam nekoliko aplikacija za praćenje trudnoće – sve nude iste ili slične podatke, ali potpuno me je „kupila“ Ovia Pregnancy koja na zabavan i edukativan način vodi kroz svaki dan trudnoće i čini da sve to bude lakše i lepše nego što jeste. To je jedan divan dnevnik trudnice. Na primer, u aplikaciji možete iz dana u dan videti kako raste i kolika bi bila bebina ručica, ako biste je u tom trenutku položili na ekran svog telefona.

Uvek nam pričaju da je trudnoća blaženo stanje. Možda prvih pet meseci, ali onda krene borba sa sopstvenim telom. Ipak, kada pročitate da je sve to normalno i vidite iskustva drugih trudnica, nekako vam bude lakše. Kad se primakne porođaj i pojave se lažne kontrakcije, lekari vam kažu da ih pratite, a vi nemate pojma ni koliko je sati ni koliko su one česte i sve postane ludo. Zato postoje contraction timer‑i pa samo stisnete Play kada kontrakcije krenu i Stop kad stanu i dobijete statistiku, crno na belo. Ne može i trudna i dobra u matematici!

Savet ključan za vaše mentalno zdravlje glas – nemojte da guglate ono što vas plaši! Možete da zamolite nekoga da potraži umesto vas i kaže vam samo pozitivne stvari, ili da jednostavno pitate lekara. Svaka trudnoća je individualna, zakonitosti ne postoje, tako da je najbolje ne ulaziti u tuđe horor priče sa Interneta.

Vaš mali smotuljak

Beba je tu, a vi ne znate gde ste i šta vas je snašlo. Jede li dovoljno, da li je kaka normalne boje,  spavali dobro i tako unedogled. Valjda prave čari majčinstva osetite tek kasnije kada se malo priviknete na to da neko na ovom svetu u potpunosti zavisi od vas. Dobićete mali milion saveta i svi će biti različiti, ali najvažnije je da slušate svoju intuiciju i bebu. Naravno i lekare, pa nisu oni valjda džabe učili škole.

Baby tracker‑a ima mnogo i svi su uglavnom slični. Pomoću njih možete da beležite koliko ste dojili iz jedne, koliko iz druge dojke, koliko je beba spavala, koliko često piški i koliko brzo raste, plus još bezbroj opcija. Lično sam od ovoga brzo odustala jer stalno pritiskanje tastera Play dok dojite ume baš da zamori.

Aplikacije za uspavljivanje takođe su od pomoći, jer tamo možete naći korisne stvari kao što je snimljen zvuk fena. Pustite ga, beba se uspava, a vi ne trošite struju i ne grejete se dodatno. Postoje čak i pametne narukvice koje vas podsećaju kada je vreme za hranjenje, ali ih nisam još isprobala, valjda sam još uvek pametna toliko.

Guglanje je u redu kad je beba tu, samo pazite na sajtove koji vam nude mnogo teksta a malo informacija. Vodite se iskustvima majki sa foruma, pa čak i rezultatima iz 2010. jer podizanje dece nema rok trajanja.

Sve u svemu, čekaju vas naporni dani. Aplikacije pomažu, guglanje često odmaže i zato pamet u glavu i verujte najviše sebi, dok uživate u novoj fazi života…

@JovanaVu

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,