Manje korišćenje društvenih mreža smanjuje usamljenost

Društvene mreže, kao što samo ime kaže, omogućavaju ljudima da budu „društveni“ na internetu gde mogu da dele svoj život sa prijateljima i članovima porodice, čak i ako žive hiljadama kilometara daleko. Međutim, društvene mreže su izgleda imale drugačiji efekat, pri čemu prijatelji i porodice mogu da izađu jedni s drugima, i da iako su zajedno sve vreme gledaju u svoje telefone. Sada, izveštaj Univerziteta u Pensilvaniji, otkrio je da provođenjem manje vremena na društvenim mrežama može da se potencijalno smanji osećanje usamljenosti.

PCPress.rs Image

Prema studiji koju je ovaj univerzitet sproveo, potvrđena je „uzročna veza između vremena provedenog na (Facebook-u, Instagram-u i Snapchat-u) i smanjenom blagostanju.“ Ispitanici, njih 143, dali su podatke o svom emocionalnom stanju pre i posle sprovođenja studije, među kojima su bili i depresija, anksioznost, strah od propuštanja (FOMO) i usamljenost, a potom su bili podeljeni na test i kontrolnu grupu. Test grupi je korišćenje Instagram-a, Snapchat-a i Facebook-a bilo ograničeno na 10 minuta po aplikaciji na dan, dok su ispitanici iz kontrolne grupe nastavili sa korišćenjem društvenih mreža kao i pre toga.

Pročitajte i:  Instagram predstavio interaktivnije ažuriranje statusa

Vreme korišćenja kontrolisano je putem podataka izvučenih iz mobilnog telefona samih korisnika, a eksperiment je trajao tri nedelje. Nakon završetka tog perioda ispitanici su ponovno izestili o svojim osećajima, a studija je potom dobila prilično jasne zaključke. Korištenje društvenih mreža u manjem opsegu dovodi do manjeg osećaja usamljenosti i depresije, a rezultati su posebno vidljivi kod depresivnijih pojedinaca.

Vođa tima Melissa G. Hunt dodaje: „Evo zaključka. Provođenjem manje vremena na društvenim mrežama nego normalno, dovodi do značajnog smanjenja depresije i usamljenosti. Ovi efekti su naročito izraženi kod ljudi koji su bili depresivniji kada su ušli u studiju. Neke od postojećih literature o društvenim mrežama sugerišu da postoji ogromna količina društvenih poređenja koja se dešavaju. Kada pogledate na živote drugih ljudi, naročito na Instagram-u, lako je zaključiti da je svačiji život zanimljiviji ili bolji od vašeg.“

PCPress.rs Image

To ne znači da ne treba da provodite vreme na društvenim mrežama, ali ako se prepoznajete u ovome i smatrate da ih koristite previše, onda možda treba da razmislite o odvikavanju ili ograničavanju. Kompanije kao što su Apple i Google su predstavile funkcije na svojim operativnim sistemima koji pokušavaju da pomognu korisnicima da postanu svesni koliko vremena troše na društvenim mrežama, kao i da uvedu ograničenja.

Pročitajte i:  Instagram i poluprivatni komentari

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: