BIZIT 2022

Marcus Hutchins: Haker koji je spasio internet

Nevolja zvana WannaCry, koja je u maju 2017. godine pogodila na hiljade računara, uključujući i 16 bolnica u Velikoj Britaniji, od žrtava je tražila uplatu od 300 dolara u Bitkoinima, a kako bi povratile svoje podatke. Kolaps koji je nastao tom prilikom onemogućio je funkcionisanje bolnica, jer nije bilo moguće da se pristupi podacima i kartonima bolesnika. Registrovano je preko 200 hiljada zaraženih računara, a u preko 150 zemalja. Države sa najviše zaraženih uređaja bile su Rusija, Velika Britanija i Španija.

PCPress.rs Image

Čovek koji je zaustavio WannaCry napad

Mladom kompjuterskom ekspertu Marcusu Hutchinsu, koji je zaustavio WannaCry napad u avgustu 2017. godine, je u junu 2018. zaprećeno zatvorskom kaznom, a pod optužbom da je pomogao u pravljenju virusa Trojan Kronos, koji je navodno ciljano napadao bankovne račune. Hutchins se tako našao u situaciji u kojoj je mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Uhapšen je 2017. u Las Vegasu, te optužen za šest slučajeva proizvodnje, širenja, te održavanja virusa Trojan Kronos u periodu između jula 2014. i jula 2015. godine, a tvrdilo se da je ne samo napravio Kronos virus, već i da je prepustio neimenovanoj osobi da ga preko online kanala proda za 2.000 dolara.

Hutchins se sredinom 2018. godine suočio sa još četiri nove optužbe, a koje su u vezi sa kreiranjem pomenutog trojanca, budući da je FBI tvrdio da je lagao u vezi sa kreiranjem Kronos-a, i da je sarađivao sa drugima kako bi se ovaj malver promovisao, a pre svega preko YouTube kanala. Naime, tvrdilo se da su se Hutchins i osoba koja sebe naziva “VinnyK” pojavili u YouTube videu iz 2014. godine, a kako bi objasnili na koji način Kronos funkcioniše. Pored toga se došlo i do dokaza da je optuženi učestvovao u kreiranju UPAS Kit-a 2012. godine, koji je takođe korišćen za krađu ličnih podataka, što je dodatno otežalo slučaj.

PCPress.rs Image

Pušten na slobodu

Tako se mladić koji je internet spasio od najgoreg cyber napada u istoriji našao u FBI okovima. Devet meseci nakon hapšenja Hutchins se našao pred sudom, a sudija je tom prilikom zaključio da je više pozitivnih nego negativnih posledica onoga što je mladi haker učinio pokušavajući da spreči WannaCry. Pušten je na slobodu. Kako sam kaže, i danas se nosi sa posledicama hapšenja, te uprkos tome što se slučaj završio relativno dobro po njega, i dalje ima osećaj krivice koja je tu kao posledica višegodišnjeg progona od strane vladinih agencija. Pored toga oseća i obavezu prema svima koji su ga podržavali tokom procesa, posebno prema onima koji su donirali novac, te onima koji su verovali u njega čak i kada je želeo da odustane.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,