TrendMicro

Mark Zuckerberg postao bogatiji za 11 milijardi dolara

Skoro dva meseca nakon što je izgubio mesto među 10 najbogatijih ljudi sveta, Mark Zuckerberg pokušava da se vrati nazad.

PCPress.rs Image

Akcije porasle više od 17%

Akcije Mete, matične kompanije Facebooka i Instagrama, porasle su u četvrtak za više od 17 odsto, čineći Zakerberga bogatijim za skoro 11 milijardi dolara u jednom danu. Akcije su ranije tokom dana porasle za čak 19%, što je nakratko povećalo Zakerbergovo bogatstvo za 11,5 milijardi dolara.

Iako je Meta promašila prognoze prihoda Volstrita za prvi kvartal i objavila najsporiji rast prihoda u  poslednjim godinama, investitori su slavili njegov preokret u pogledu broja korisnika — ključnog pokazatelja za oglašivače.

Vrtoglavi odgovor u četvrtak bio je u oštroj suprotnosti sa katastrofalnim Metinim rezultatima u četvrtom kvartalu, koji su doveli do pada akcija početkom februara u najvećem jednodnevnom neuspehu u istoriji Volstrita. Taj gubitak je takođe izbacio Zakerberga, koji poseduje 13% Mete, sa njegovog 9. mesta među svetskim superbogatašima. Na kraju u sredu, Zuckerberg je bio na 18. mestu, sa neto vrednošću od 65 milijardi dolara. Reli u četvrtak bi trebalo da ga katapultira za nekoliko mesta i poveća njegovu neto vrednost na otprilike 76 milijardi dolara.

Iako je Meta u četvrtak porasla, akcije ostaju 39% niže tokom ove godine i suočavaju se sa ozbiljnim preprekama. Kompanija se bori sa rivalima kao što je TikTok, boreći se da unovči popularni video sadržaj i suočava se sa prekidom svog osnovnog poslovanja oglašavanja zbog promena u praksi privatnosti kompanije Apple. Meta je takođe primetila da je njeno poslovanje povređeno ruskim ratom u Ukrajini — Fejsbuk i Instagram su blokirani u Rusiji prošlog meseca — i očekuje da će se ti izazovi nastaviti i u ovom kvartalu.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: